Топ вести
12.08.2022 - Деветима членове на БСП Видин прекратиха членството си в партията
12.08.2022 - Седем дни – седем вида сладолед!
12.08.2022 - Омбудсманът Диана Ковачева с информационна среща и приемна за гражданите във Видин  
11.08.2022 - С мобилното приложение на НАП проверяваме здравния си статус и контролираме издаването на касови бележки
11.08.2022 - Четирима обвиняеми за убития при масов бой мъж в Лом
11.08.2022 - „Булгаргаз“ ЕАД получава 800 млн. лв. заем от държавата за закупуване на природен газ
11.08.2022 - Сдружение „Активно общество“ изпълнява проект за превенция на зависимостите сред видинските младежи
11.08.2022 - Временно е ограничено движението в двете посоки по път I-1 Видин – Монтана в участъка Жеглица – Ивановци
11.08.2022 - Завърши ремонтът на сградата на НЧ „Христо Ботев-1926“ – село Дреновец
11.08.2022 - Преобразяването на електрическите табла в Белоградчик продължава
ГЕРБ остави референдумите неработещи

ГЕРБ остави референдумите неработещи

С 96 гласа „за“, 5 „против“ и 19 „въздържал се“ парламентът прие на първо четене промените в закона на референдумите, внесени от ГЕРБ. Те предвиждат допитванията да вървят с изборите и на тях да могат да гласуват сънародниците ни зад граница.

Изненадващо бяха отхвърлени предложенията на Реформаторския блоки на АБВ за облекчаване на условията за предизвикване на референдум, макар да бяха приети от правната комисия. От двете партии предлагаха да се намали прагът за валидност на допитванията, който сега е изключително висок – да са гласували толкова избиратели, колкото и на последните парламентарни избори. Така напрактика допитванията продължават да са обезсмислени заради високия праг за валидност.

Отхвърлени бяха и трите проекта на „Атака“.

ДПС подкрепи поправките на ГЕРБ, според които при провеждане на национално допитване на една и съща дата с местни избори общинските избирателни комисии да изпълняват функциите по организирането на националния референдум на територията на страната. Освен това се задължава президентът да насрочва националното допитване на една и съща дата с други национални избори, ако такива предстоят в едногодишен срок от решението на Народното събрание за провеждане на референдума. На практика ГЕРБ обвързва референдумите с изборите – през 2015 г. са редовните местни избори, през 2016 г. предстоят президентските избори, през 2018 г. би трябвало да е редовният парламентарен вот.

Предвиден е и едномесечен срок за отстраняване на несъответствия в подписката. На партиите, коалициите от партиите и инициативните комитети се дава възможност да се регистрират като подкрепящи въпросите на референдума или като застъпници на алтернативната позиция.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира по време на дискусията, че депутатите му ще подкрепят законопроекта на ГЕРБ, в който се предлага разширяване на правото на българските граждани да участват в референдуми. По думите му няма съмнение, че спешното влизане на измененията в дневния ред съвпадат неслучайно с инициативата на президента да постави на референдум три въпроса.

Илюзия е, че чрез реформиране на избирателната система може да се реформира политическата система, коментира той. Местан попита какви са реалните мотиви, с които се внася предложението за референдум. „Политическият опит ни учи да се вглеждаме в писаните и не писаните мотиви. По отношение на задължителния вот ни се казва, че той ще повиши избирателната активност. Активността е функция на свободната воля на българските граждани. Това е принуда“, подчерта той.

„Знам какво стои зад идеята за задължителното гласуване и това е неписаният мотив –абсолютно измамната теза, че гласовете за ДПС са константа. Тя се движи от 279 000 гласа до 600 000 гласа през 2009 година. Не искам да си представя, че държавният глава внася референдум за задължителния вот, споделяйки този мракобесен напън на политическите сили, които не крият, че това е мотива им да подкрепят задължителния вот“, коментира Местан.

Той посочи, че тези, които инициират референдума, дори не питат народа, а изразяват позиция. „Да или не, няма такъв въпрос, вносителят иска отговор „Да“ и за задължителното гласуване, и за мажоритарната система, и за електронното гласуване, за което ще кажем „да“ при сигурни гаранции“, допълни Местан.

„За съжаление, магическите ресурси на персоните – месии са изчерпани, защото никога не са били налични. Вярата в персоните – месии е мъртва и се прави опит да се замести с нещо друго“, каза още той.

 

http://www.dnevnik.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder