Колко е дълбока дупката

Колко е дълбока дупката

Когато се отвори дълбока дупка (било то в пътищата, в баланса на някоя банка или в работата на някоя институция), естествената реакция на отговорните би трябвало да е да дадат обяснение за появяването й. Но някак си почти винаги гражданите не получават информация какъв точно е проблемът и кой е виновен.

Да вземем примера от днес. Към 8 сутринта част от столичния булевард „Черни връх“ пропадна в строящото се метро. Или поне около този час стана известно, че това се е случило, след като таксиметрови шофьори подават сигнал в „Дарик“.

Директорът на „Метрополитен“ Стоян Братоев потвърди за инцидента (сякаш беше възможно някой да се е объркал и да няма пропаст с размерите на малка детска площадка, появила се на средата на тротоар), и каза успокояващо, че няма ранени хора и пострадали автомобили, а случаят се проверява. Няколко коли наистина висяха на ръба на пропастта, съдейки по снимките в социалните мрежи, но да приемем, че собствениците им ще бъдат обезщетени.

Версията на общината – I част

По-натам обаче започна да става все по-объркано. След като се установи, че проблемът е „дълбок“ и че становище трябва да има, от Столична община обявиха, че вероятната причина е наводнение, като все още не е ясно дали за това е допринесла авария в канализация или водопровод.

Версията на строителите

На друго мнение беше главният инженер Иван Илиев от строителна компания „Станилов“, които строят метростанцията на бул. „Черни връх с ул. „Хенрих Ибсен“ и „Сребърна“, както и с ул. „Филип Кутев“ и трасето под булеварда. Пред „Капитал Daily“ той обясни, че старата канализация, както и други комуникационни съоръжения, които се намират под участъка, вероятно са пробили земните насипи и са нарушили гранитното равновесие, предизвиквайки слягане на асфалта към два-два и половина метра.

Зад това сложно обяснение, се крие следното – в съседство с пробива за метрото, някой някога си е оставил ръцете и не е насипал като хората земя около прокараните канализация и комуникации. Те са слягали, а когато метрото е започнало да пробива до тях, са се слегнали. Елегантно обяснение, стига да не ставаше дума за дупка с ръст около 3 метра. Бая слягане трябва да е било. Искат ли от „Станилов“ да ни убедят, че дори да го нямаше метрото, това „слягане“ след да речем 10 години, щеше да доведе до същия ефект? И да се притесняваме ли за всяка улица, на която паркираме, живеем, вървим?

Версията на общината – II част

Последва становище на дирекция „Контрол по строителството“ към Столична община, която потвърди две неща – първо, че стар канал, който не се използва от години, е причина за станалото, както и че дупката вече е преобразувана в „каверна“ (на разбираем език – кухина).  Това било установено с конструктори, геолози и с проектанта на обекта.

Версията на метрото

Малко по-късно, „Метрополитен“ в лицето на Братоев отново опроверга общината и се върна на версията с аварията. Според него, преовлажняване на почвата вследствие на спукан канал е причината за пропадането на участъка.

Само ги заобикаляме

Тук е момента да припомним, че това не е първата дупка, която се появява по трасето на метрото. Специално по булевард „Черни връх“, е имало още две такива. В „Младост“, на кръстовището до супермаркет „Хит“ преди време пътното платно хлътна, пак при изкопните работи за тунел отдолу.

Опитите да не бъдат свързани тези „каверни“ с работата по метрото са странни. Да, то е блестящият нов проект на общината, който ежедневно предизвиква коментари от Бойко Борисов, Йорданка Фандъкова и по всичко изглежда, ще донесе медал на Братоев. Това не значи, че всичко по него е прекрасно.

Според запознати с подземното строителство, твърде възможно е причината за огромното количество материал, който е хлътнал, да не е единствено стара канализация. Експерти твърдят, че е много възможно причината за пропадането да е строежът на самото метро. Немалко вероятно е в тунела да е имало свличане, от което да е част и надземната дупка. Опитите тези пропадания да не се свързват с метрото само оставят лош вкус в устата и въпроси „ами ако…“.

Извън метрото, дадената причина за дупката при булевард „Брюксел“ беше подобна – стар канал. Ето защо логичен въпрос е, какво следва и как ще се спасяваме от бъдещи „хлътвания“ заради миналото? Никой разбира се, нито дава, нито търси отговор на този въпрос.

Както е видно, тези подозрения ще потънат в запълнената дупка и този път. До следващия път.

 

http://www.capital.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder