Москов предлага по-високи здравни вноски при пренебрегната профиликтика

Москов предлага по-високи здравни вноски при пренебрегната профиликтика

Хората, които не ходят на задължителните профилактични прегледи, трябва да плащат по-високи здравни осигуровки за срок от една година или да си покриват сами разходите по скъпоструващото лечение на болест, която е могла да бъде открита по-рано. Това предложение направи министърът на здравеопазването Петър Москов по време на кръгла маса в парламента, организирана от в. „Труд“. Той ще обсъди идеята още през следващата седмица с консултативния съвет „Партньорство за здраве“ към Министерския съвет, в който участват представители на съсловните организации на лекарите, зъболекарите, фармацевтите, здравните институции и пациентите.

Според министъра мярката може да бъде въведена от следващата година, ако бъде постигнато съгласие за нея. В момента в Закона за здравето е предвидена глоба от 50 лева за всеки, който не посещава личния си лекар за годишен профилактичен преглед. За лекарите обаче глобата е двойна и практически в края на годината те оформят съответните документи на пациентите, които не са ги посетили, за да не бъдат санкционирани.

Част от пациентите, които имат здравна застраховка – между 200 и 400 хил. души, не ползват профилактика при личните лекари, защото фондът им е осигурил пълен пакет услуги по превенция.

По думите на Москов освен права пациентите имат и задължения като това да посещават профилактично лекар, а когато не го правят, впоследствие се увеличават разходите по лекуването им. „Може да ви се струва лошо, може да ви се струва грубо, но това е задължение, което всеки български гражданин има“, коментира здравният министър, цитиран от „Медиапул“.

Според скорошна статистика на НАП през 2014 г. само една трета от всички здравноосигурени българи са отишли на профилактичен преглед.

Освен това д-р Москов съобщи, че се обмисля промяна в Кодекса на труда, която да позволява взимане на еднодневен отпуск за посещение при лекар и по този начин да отпадне масовото оправдание на хората за липса на време.

Министърът смята, че в момента няма нужда от отделен закон за правата на пациента, както настояват голяма част от пациентските организации, но с уговорката, че ведомството подлежи на убеждаване. Според него е достатъчно да се направи цялостен преглед на основните здравни закони и да се приемат промени, които да гарантират спазването на пациентските права.

Достъпност, безопасност и качество са трите критерия, по които се определя дали се спазват пациентските права, коментира и шефът на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов. По думите му страната ни е в челната тройка в ЕС по достъпност до лекарска грижа, защото от вземането на направление от личния лекар до консултацията със специалист времето е от 1 до 3 дни, а в други европейски страни този срок достига до 23 дни. „По другите два критерия – безопасност и качество на здравната услуга, за съжаление не можем да се похвалим с хубави резултати“,  посочи Комитов.
http://www.capital.bg/
Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder