Дъщерята на Желю Желев дари личния архив на баща си

Дъщерята на Желю Желев дари личния архив на баща си

На днешния Международен ден на архивите най-новото ценно дарение за Националния архивен фонд стана личният архив на Желю Желев. Документацията на първия демократично избран български президент беше дарена от неговата дъщеря Станка Желева. Големият обем материали обхващат периода от началото 60-те години на ХХ век до смъртта на доктор Желев. Архивът му включва документи от Сдружение “Обществен комитет за екологична защита на Русе”, Сдружение “Екогласност”, както и призиви, програмни декларации на СДС.

Освен това има снимки на президента Желев от срещите му с папа Йоан Павел II, Франсоа Митеран, Лех Валенса и много други важни свидетелства от първите години след промените през 1989 г.
„Аз нямах колебание да предам архива на баща ми, защото той беше публична личност, всичко което правеше – нямаше от какво да се срамува и да крие; и според мен всичко, което е правил, е за всички. Той следва своите убеждения да прави неща в името на останалите, на хората. Така че смятам, че мястото на неговия архив е именно тук“, заяви Станка пред БНТ.


Снимки: БУЛФОТО

 

 

http://www.blitz.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder