Топ вести
28.09.2022 - С модерен комплекс за спорт на открито ще се сдобие видинското училище „Любен Каравелов“
28.09.2022 - Близо 19 млн. лв. са одобрени за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия
28.09.2022 - Одобряват се допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната
28.09.2022 - Осигуряват се 40 млн. лв. за лекарства за деца с редки заболявания
28.09.2022 - Одобрен е отчетът за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2021 година
28.09.2022 - „Ден на отворените врати“ в Административен съд-Видин
28.09.2022 - Минимален доход: необходима е по-ефективна подкрепа за борба с бедността и насърчаване на заетостта
28.09.2022 - Видин очаква фестивала „Бонония оживява“ на 1 октомври
28.09.2022 - Недекларирани 189 050 евро откриха в рамките на едно денонощие на ГКПП Дунав мост 2
28.09.2022 - Жител на берковското село Бистрилица е задържан за купуване на гласове
Глад за европейска инфраструктура

Глад за европейска инфраструктура

Европейските инфраструктурни фондове привличат значителни парични потоци, но конкуренцията за активите никога досега не е била по-силна, пише онлайн изданието ipe.com.

Инвеститорите се опасяват заради натиска върху цените и търсят все повече нискорискови възможности. Ограниченото предлагане обаче не помага.

„Има недостиг на всякаква инфраструктура в цяла Европа“, коментира Томас Клинг от DekaBank. „От една страна институционалните инвеститори и банките имат достатъчно пари за различни проекти. Според мен трябва да се изгради мост между двете страни и да се потърси начин за въвличане на публичния сектор в инфраструктурните проекти“, допълва той.

Според компанията за данни Preqin европейският пазар продължава да е във фокуса на много от непубличните инфраструктурни фондове. Общо 15 европейски фонда набраха 7,5 млрд. евро през 2014 г., което е една четвърт от целия капитал, набран от инфраструктурните фондове по света, отбелязва изданието.

През тази година 49 фонда се насочват към инвестиции в Европа, като търсят капиталов ангажимент за 33 млрд. долара (30 млрд. евро).

„Все още има силно търсене на това, което ние наричаме ключови инфраструктурни активи, като например регулирани комунални услуги и установени, качествени транспортни активи“, коментира Амарих Юбхи от Mercer Investments. Тези активи се търсят най-вече на пазарите, които са устояли в голяма степен на кризата и се възстановяват повече от успешно, като Великобритания, Германия и Скандинавските страни.

Един от примерите – продажбата на държавния дял от 40% в Eurostar. Интересът към търга е много голям, заради което цената е три пъти по-висока от очакваното. Това обаче поражда и някои опасения – основно, че инвеститорите подценяват риска. Същевременно засиленото търсене не само, че тласка цените нагоре, но и потиска доходността от инвестициите.

Според правната кантора Linklaters инвеститори са насочили 1 трлн. долара към европейския пазар за периода 2014-2023 г. Инвестициите им в европейска инфраструктура между 2010 и 2013 г са нараснали над 5 пъти в сравнение с предишния четиригодишен период, като това няма никаква връзка с икономическото развитие на цените.

Много от инвеститорите преосмислят географския си фокус заради високите цени на активите в Западна Европа и търсят възможности в Южна Европа.

Най-голяма активност се очаква при летищата и телекомуникационната инфраструктура, особено в Испания, Португалия и Италия.

Все повече нараства и търсенето на инфраструктурен дълг, коментира Юбхи. Основните инвеститори са застрахователи и пенсионни фондове. Като добър източник на атрактивна възвръщаемост се разглеждат и възобновяемите източници на енергия, които в Европа се очертава да са растящ сектор.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder