Топ вести
Лъжите за плана на Пирин

Лъжите за плана на Пирин

На проведеното вчера „алтернативно“ обществено обсъждане на новия план за управление на НП „Пирин“, организирано и финансирано от швейцарската програма „Прозрачни планини“, се изказаха куп неверни твърдения. Гръмката информация, че в Пирин ще се увеличат със 120 пъти териториите за застрояване въобще не кореспондира с истината.

Това написаха в отворено писмо до медите от „Пролес Инжинеринг“, Изпълнител на Планa за управление на Национален парк „Пирин“ 2014-2023.

Съгласно сега действащия план за управление зоните, в които е позволено строителството, са съответно зона за сгради и съоръжения 219 хектара и туристическа зона от 895 хектара, в която може да се изгражда единствено туристическа и спортна инфраструктура. Общо 1115хектара, т.е. 2,8% от територията на парка, отбелязват те.

При разработване на настоящия проект за План за управление, зоната за сгради и съоръжения намалява на 199 ха, а зоната за туризъм е увеличена от 2.2% на 9.9%, или 3990 ха. Това е стандартната европейска практика, която се прилага в природните и национални паркове – около 10% да бъдат за спорт, туризъм и рекреация. Останалите 90% са територии със статут на ограничена човешка намеса и Резервати. Такава е практиката и в нашата страна. Например, при изработване Плана за управление на природен парк „Българка“ екипът, с ръководител колегата инж. Тома Белев, е заложил 8,7% от площта за туризъм и спортни дейности, допълват от „Пролес Инжинеринг“.

На другите манипулативни твърдения, изказани на „алтернативното“ обсъждане, че се дава приоритет на развитието на ски зоните, заявяваме, че в Плана ние предлагаме само териториите, подходящи за туризъм, но нямаме задачата и не е предмет на този план какъв вид туризъм ще се развива там. Това зависи от друго ново планиране и е от компетенциите на държавните институции в България, което подробно се обяснява в плана, пише още в писмото.

По повод въпроса защо официалното обществено обсъждане на 24.07.2015 г. се провежда в гр. Банско смятаме, че е съвсем нормално и коректно събитието да се състои там, където е и Дирекцията на националния парк. Определената зала е със 300 места в читалище „Никола Вапцаров“. Екипът, разработващ сега действащият План за управление на Пирин, с ръководител инж. Людмила Димитрова и членове инж. Тома Белев, Добромира Димова, а също и Пролес-Инженеринг (по част – ГИС) и други, през 2004 г проведе общественото обсъждане през 2004 г. в гр. Благоевград, в скромна зала в присъствието на 40-50 човека, изтъква фирмата.

И накрая за препоръката да организираме обществени обсъждания в София, Пловдив и Варна, жителите, на които посещават Пирин, смятаме, че по тази логика трябва да проведем такива и в Скопие, Солун, Истанбул, Лондон, Букурещ и в други градове, откъдето идват десетки хиляди туристи, посещаващи парка, се допълва в писмото.

Непрекъснатото подклаждане на напрежение с неверни и манипулативни твърдения, свързани с разработването на Плана за управление на Национален парк „Пирин“ от „Пролес Инжинеринг“ ООД, е поради личните и клиентелистки интереси на лицата, усвояващи пари по швейцарските програми „Прозрачни планини“ и „Зелени закони“. Съгласно последната – те имат ангажимента да правят „мониторинг“ върху разработването на ПУ на НП Пирин, ПП Витоша и др.п., като за това им се заплаща със неизмеримо по-високи възнаграждения, отколкото изпълнителят получава за разработването на АПУ на НП Пирин, завършва съобщението до медиите.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder