Двулевката става метална до месеци

Двулевката става метална до месеци

Метална двулевка с лика на Паисий Хилендарски ще влезе в обращение до няколко месеца. „До края на годината ще завърши процесът на подмяна на хартиените двулевки с монети“. Това заяви пред бюджетната комисия в парламента подуправителят на БНБ Калин Христов, който е кандидат за още един мандат.

В началото на 2015 г. БНБ обяви търг за изработка на 12 милиона монети. Причината – металът е по-издръжлив от хартията и няма да се налага периодично да се пускат нови емисии банкноти. Христов обяви и че скоро предстои да започ­не процесът за сертифициране на печатницата на БНБ, за да може там да се печата евро.

Депутатите изслушаха вчера тримата кандидати за подуправители, предложени от новия гуверньор Димитър Радев – за управление „Банков надзор“ това е Димитър Костов, за „Емисионно“ – Калин Христов, и за „Банково“ е Нина Стоянова, сега главен юрист на БНБ.

Очакванията бяха най-много въпроси да има към Димитър Костов, за чиято номинация изразиха резерви от няколко парламентарни групи. Изненадващо „ударът“ беше към Калин Христов. Румен Гечев от БСП поде темата за „банковата ваканция“, която се обсъждаше миналото лято след затварянето на КТБ. Според червения депутат това „неадекватно предложение“ било направено от Христов. Веднага обаче думата поискаха четирима души, присъствали на спешните консултации – Йордан Цонев от ДПС, председателят на асоциацията на банките Петър Андронов, финансовият министър по това време Петър Чобанов и подуправителят Димитър Костов. Всички те обясниха, че банковата ваканция не е била предложение на Христов, а само хипотеза в краен случай – ако държавата не може да осигури ликвидност, пише „Преса“.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder