Топ вести
12.04.2024 - Назначени са трима заместник-министри
11.04.2024 - Заместник-кметът Борисова награди част от победителите в конкурса „С очите си видях бедата“
11.04.2024 - Грандиозно лекоатлетическо събитие ще се проведе във Видин през следващите четири дни
11.04.2024 - Продължава приема на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“
11.04.2024 - За любовта като зависимост, лъжата, парите и кариерата в петия сезон на подкаста на Мадлен Алгафари
10.04.2024 - iPhone 12 64GB и iPhone 13 128GB се предлагат с до 150 лева отстъпка в онлайн магазина на Yettel
10.04.2024 - Кметът на Видин д-р Цветан Ценков проведе среща с представители на висши учебни заведения
10.04.2024 - От читалището в Ново село сигнализираха за нередности при разпределението на читалищната субсидия
10.04.2024 - Видинчанин с 3,48 промила алкохол зад волана се заби в мантинела
10.04.2024 - Монтират нови 100 камери за видеонаблюдение във Враца
Работодатели намаляват работното време заради жегите

Работодатели намаляват работното време заради жегите

Сиеста за работници и чиновници дават фирми, държавни ведомства и общини заради жегата, пише в. „Стандарт“.

Изместването на работното време в сутрешните часове на деня, когато е по-хладно, задължителна почивка по обед и ранния следобед са сред мерките за спасяване от адските горещини.

Заради климатичните промени до тях прибягват все по-често и по-продължително българските работодатели, чиито хора се трудят под жаркото слънце. Най-често това са работниците на полето и строителите. При работа на открито шефът е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метеорологични условия, напомнят от Главна инспекция по труда.

Много общини вече промениха работното време на служителите си заради топлото време. Със заповед на кмета Иван Иванов администрацията в Перник работи от 7 до 14 часа без обедна почивка. „Човек пред топлинен удар не е продуктивен. Затова съм намалил работното време“, обясни мотивите си градоначалникът.

Промененото работно време ще е до края на месеца. Службите, които извършват административни услуги, обаче ще дават дежурства. Пропуснатите часове в жегите ще бъдат наваксани през септември. Тогава общинарите ще работят до 17,30 ч, а обедната им почивка е с половин час по-кратка.

Нов график ще имат и служителите в Община Димитровград от 3 август. Причината са очакваните високи температури през месеца, съобщиха от общинската администрация. Тя ще работи от 7,30 часа до 17,00 часа без прекъсване. Осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд е основно задължение на работодателя, напомнят от Инспекцията по труда.

От ноември м.г. е в сила специална наредба за минималните изисквания за микроклимата на работните места. В нея подробно се описват всички мерки, които трябва да предприемат фирмите, за да защитят живота и здравето на работещите. Шапки, сенници и подходящо леко и светло работно облекло, което не допуска прегаряне на организма, са минималните предпазни средства, които трябва да осигури работодателят за работещите в летните горещини.

Фирмата трябва да осигури и достатъчно количество питейна вода и други разхлаждащи течности.

„В жеги над 30 градуса сянката не е спасение, човек може да получи топлинен удар, дори да се е скрил под някое дърво“, предупреждават лекари. Затова едно от изискванията към работодателите е да осигурят хладни помещения за почивка. Те трябва да имат и готовност за оказване на помощ в случай на инцидент – топлинен или слънчев удар. В офисите и цеховете пък задължително трябва да има средства за охлаждане и осигуряване на свеж въздух. Допълнително могат да се осигурят подходящи тенти и щори.

Оптималните и допустимите стойности на температурата, влажността и скоростта на движение на въздуха – трите компонента на микроклимата на работното място, се определят от български и европейски стандарти и зависят от естеството и натовареността на вида работа и периода на годината – дали е студен или топъл.

При задължителната оценка на риска на работното място работодателите трябва да се ръководят от тези стандарти. Според БДС температурата на въздуха в постоянните работни места не трябва да е по-висока от 28 градуса за лека и среднотежка физическа работа и не по-висока от 26 градуса за тежка физическа работа. При определени условия се допуска температурата да достигне 31 градуса.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder