Топ вести
Мая Манолова беше избрана за омбудсман

Мая Манолова беше избрана за омбудсман

Мая Манолова бeше избрана от депутатите за омбудсман със 129 гласа срещу 82 за другия кандидат за поста – Константин Пенчев. Гласуваха общо 223 депутати, 12 бюлетини са били невалидни.

Изборът на Манолова бе очакван. Заради тайната на вота не е ясно как са гласували отделните парламентарни групи, но предварително се очакваше тя да получи подкрепата на част от депутатите от ГЕРБ, Патриотичния Фронт, БСП, ДПС и „Атака“.

Депутатите имаха един час да упражнят вота си. Гласуването бе с бяла бюлетина, на която са написани имената на двамата кандидати. В празно квадратче пред името на кандидата всеки народен представител трябваше да отбележи със знак Х предпочитания от него.

Преди това двамата кандидати бяха представени в парламентарната зала. Корман Исмаилов, зам.-председател на ПГ на Реформаторския блок, представи номинацията на Константин Пенчев като отбеляза, че той е успешен омбудсман, опитен юрист, достигнал върховете на съдебната система със своите професионални и човешки качества, запазил своето име, доказал своята балансираност и всеотдайност в работата.

Исмаилов подчерта, че всички доклади на настоящия обществен защитник са били приети с пълна подкрепа и одобрение за това, което върши тази институция. По думите на депутата по време на мандата на Пенчев институцията на омбудсмана е станала познаваема и близка до българските граждани.

Председателят на ПГ на „БСП лява България“ Михаил Миков представи кандидатурата на Мая Манолова, като отбеляза, че тя е била народен представител и в управляващо мнозинство, и в опозиция, и е видяла и едната, и другата страна на управлението. По думите му Манолова е изключително активна в защита правата на гражданите. Той припомни, че по нейна инициатива е била създадена парламентарна комисия за работа с гражданското общество. Мая Манолова има една изключително качество – независимост, отбеляза Миков. По думите му, ако бъде избрана, Манолова достойно ще оправдае изборът на Народното събрание.

Разисквания по двете номинации нямаше.

„Няма как да забравим действията, които г-жа Мая Манолова е извършвала в предишния парламент. Аферата „Костинброд“ е нейно дело и за мен ще бъде учудващо, ако ГЕРБ или част от тях са го забравили“, коментира по-рано председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Тя категорично се обяви против Мая Манолова, но призна, че червеният депутат е имала много активна кампания, която ѝ е въздействала.

Неофициално от ДПС коментираха преди вота, че по-голямата част от парламентаристите им ще гласуват за Манолова. Очакваше се и Патриотичният фронт да подкрепи Манолова с мотива, даден в началото от Реформаторския блок – че е добре омбудсманът да бъде номиниран от опозиционна партия.

 

http://konkurent.bg/

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder