Топ вести
12.04.2024 - Назначени са трима заместник-министри
11.04.2024 - Заместник-кметът Борисова награди част от победителите в конкурса „С очите си видях бедата“
11.04.2024 - Грандиозно лекоатлетическо събитие ще се проведе във Видин през следващите четири дни
11.04.2024 - Продължава приема на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“
11.04.2024 - За любовта като зависимост, лъжата, парите и кариерата в петия сезон на подкаста на Мадлен Алгафари
10.04.2024 - iPhone 12 64GB и iPhone 13 128GB се предлагат с до 150 лева отстъпка в онлайн магазина на Yettel
10.04.2024 - Кметът на Видин д-р Цветан Ценков проведе среща с представители на висши учебни заведения
10.04.2024 - От читалището в Ново село сигнализираха за нередности при разпределението на читалищната субсидия
10.04.2024 - Видинчанин с 3,48 промила алкохол зад волана се заби в мантинела
10.04.2024 - Монтират нови 100 камери за видеонаблюдение във Враца
Следотпускарска депресия мори всеки трети

Следотпускарска депресия мори всеки трети

“Как си почина?” – “Май добре, но вече не помня” – отговаряте вие на втория ден след отпуска си. Защо? Чувствате се сякаш по-зле, по-уморени, отколкото преди почивката. Всичко ви дразни, всичко ви изглежда сиво. Никакви перспективи. Трудно ви е да вникнете в най-обикновените неща, чувствате се затъпели…

Спокойно! Вие просто се отнасяте към онези 35 процента от хората, които много трудно се пренастройват от ваканция към работа. Има дори специален термин – “следотпускна депресия”.

Рискуват работохолиците и лентяите

Връщането на работа се преживява тежко от различни по характер и професия хора – ръководители, бизнесмени, лекари, адвокати, журналисти. По време на отпуска си те отвикват от непрекъснатото напрежение, в което живеят през цялата година, и им е трудно да се включат в това отново.

Рискуват и хората, които не обичат работата си. През годината те някак свикват с нея, живеят по инерция, а отпускът им показва колко прекрасен би могъл да бъде животът.

Тежко им е през първите следотпускарски дни и на онези, които не са си починали много добре. А това се случва по различни причини. Например ако сте се доверили на чуждо мнение, че е най-добре да си починете на море или без семействто, и в резултат сте скучали сами на плажа.

Или друг вариант: за тези две-три седмици сте си били планирали куп неща. Да отслабнете, да си излекувате зъбите, да почетете умни книги например. Не сте успели обаче да свършите и половината от тях и от това в душата ви е останало чувство на неудовлетвореност и вина пред себе си.

Рискуват и онези, които ги е домързяло да си организират отпуска. Те през цялото време са се излежавали на дивана, мислейки, че така възстановяват силите си. Без нови впечатления обаче отдихът е невъзможен.

Да се почива е вредно?

Ако вие не сте се познали в нито един от тези типове, а не се чувствате добре, възможно е за това да има физически причини.

Например да сте прелетели от една климатична зона в друга. Или да сте се върнали от друг часови пояс. Когато летим “натам”, организмът ни е мобилизиран, напрегнат. А се връщаме “обратно” отпуснати. И сме уязвими на неразположения. Морят ни слабост, сънливост, раздразнителност. Може да възникнат проблеми със стомаха, черния дроб, червата.

Изход има!

Какво излиза? Че сте похарчили напразно толкова пари и време за отпуск? Съвсем не – след седмица всичко се оправя и вие чувствате прилив на сили и бодрост. Трябва само правилно да “излезете от отпуска”.

1. Приберете се вкъщи 3-4 дни преди тръгване на работа. Поседете си у дома – вече ви е липсвала привичната обстановка, нали?

2. Не подемайте генерално почистване, не канете много гости.

3. Ако почувствате, че се разболявате, капнете си в носа интерферон, пийте мляко с мед.

4. Вземайте витамини, правете си солени вани и гимнастика сутрин.

5. Поглезете се с шоколад – той повишава количеството на ендорфините. Направете малък шопинг – това също повдига настроението.

6. Не се нахвърляйте още първия ден на работата, помислете върху плановете и перспективите.

7. Не разказвайте на всеки поинтересувал се подробности за отпуска си, иначе празничното настроение бързо ще ви напусне. По-добре съберете всички желаещи да чуят на бутилка леко вино или бонбони, донесени от пътешествието ви, и чак тогава споделете впечатленията си и покажете снимките.

8. Подредете на видно място вкъщи донесените сувенири – нека известно време те ви напомнят за щастливите дни.

9. А най-важното е да помечтаете къде ще прекарате следващия си отпуск. Така ще успокоите организма си, изплашен, че това никога повече няма да бъде.

Чий отпуск е най-дълъг?

В Италия и Финландия – 9 седмици
В Германия – 8 седмици
В Австрия, Испания, Португалия, САЩ – 5 седмици

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder