Има ли живот след отпуска

Има ли живот след отпуска

За щастие учените не само са измислили остроумното название, но и са открили методи за борба с тази неприятност.

За лентяите и работохолиците

Завръщането към рутинните задължения след отпуск е особено тежко за представителите на силния пол. На жените им е по-леко – те умеят да украсяват завръщането си, разказвайки надълго и нашироко ваканционните си приключения на приятели и колеги.

Работохолиците и мързеливците обаче са податливи на следотпускарския синдром в напълно еднаква степен! Това изглежда парадоксално, но ситуацията е точно такава. В какво е проблемът? На хората, изпитващи отвращение към труда, никак не им се връща на работа, така че с лентяите ситуацията е ясна. Защо страдат обаче работохолиците? Всичко е обяснимо: през ваканцията те непрекъснато са мислели за оставената работа и, естествено, не са успели да се отпуснат пълноценно. В резултат на това се връщат в офиса неотпочинали, дори съвсем извадени от релсите.

Мнозина бивши отпускари се мъчат да игнорират своя дискомфорт, смятайки го за обикновен каприз. Грешка! Такова отношение нанася реална вреда на работата и на здравето им. Те не успяват да се съсредоточат и да изпълняват обичайните си задължения и всичко им е черно. Особено чувствителните натури в такава ситуация започват да търсят нова работа или се тръшват от някаква болежка – с тази психологическа уловка организмът се опитва да удължи почивката на “собственика” си…

Шоколад вместо слънце

Как тогава да преодолеем тъгата по отишлите си летни дни? Най-доброто лекарство са слънчевите бани. Ако през ден си подарявате порция ултравиолет в солариума, организмът ви много по-леко ще понесе раздялата с истинското слънце. Морето пък може да бъде заменено от вани с морска сол, а дългите разходки – със сутрешна гимнастика или бягане в парка. Не бива да забравяте и за другите, не по-малко ефективни методи, съхраняващи бодростта на духа във всякакви ситуации: специалните “антистресови” витамини и… горчивия шоколад. Който, както е известно, повишава нивото на ендорфините – хормоните на щастието.

Ако се страхувате да не напълнеете, може да замените шоколада с разходка по магазините – шопингът ни откъсва от всекидневието и не увеличава обиколката на талията.

Малки хитрости

– Планирайте отпускарските пътувания така, че между завръщането ви и тръгването на работа да остават два-три дни. За това време ще успеете не само да разопаковате и подредите багажа си, но и да се адаптирате към промяната на времето и климата.

– През първите работни дни не бива да се нахвърляте да свършите всичко изостанало. Посветете повече време на планиране на бъдещи задачи.

– И накрая, старайте се да разделите отпуска си на части: почивайте няколко пъти в годината – но не по-дълго от две седмици. Защото колкото по-дълга е ваканцията, толкова по-трудно ще ви бъде да се включите в работния график.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder