Две ябълки на ден пазят сърцето

Две ябълки на ден пазят сърцето

Факт 1. Ако съкратите всекидневното си меню само със 100 ккал – например ако вместо два бонбона хапнете един – затлъстяване не ви грози. До такъв извод стигнали неотдавна мадридски учени.

Факт 2. Ако изяждате по две ябълки на ден, ще намалите риска от инсулт и ще запазите сърцето си здраво. Диетолози от Холандия провели уникално изследване и доказали, че ябълките са особено полезни за представителите на силния пол – те намаляват риска от възникване на рак на простатата, на белите дробове и черния дроб.

Факт 3. Ако искате да виждате добре, не забравяйте за витамините. Американски медици от Уисконския университет открили, че витамини С и Е намаляват риска от развитие на катаракта. Извод: пийте всеки ден прясноизцеден портокалов сок или приемайте аскорбин. Така отличното зрение ви е гарантирано.

Факт 4. Ако нямате време или възможност да обядвате нормално, хапнете малко бадеми. Учени от САЩ открили, че 75 г бадемови ядки на ден е нормата, необходима на всеки от нас. Така само след месец нивото на холестерина в организма ще се понижи значително.

Факт 5. Ако готвите със зехтин, ще се предпазите от рак на яйчниците и ще нормализирате артериалното си налягане. До такъв извод стигнали италиански диетолози в хода на дългогодишни изследвания на три хиляди доброволци.


Доматите понижават кръвното

Екстрактът от домати успешно понижава артериалното налягане. Това е благодарение на факта, че в доматите се съдържат антиоксиданти като ликопен, витамини С и Е. Те оказват благоприятно въздействие на организма като цяло, включително на съдовете. Диетата, богата на домати и ястия с тях, е особено ефективна за хора в начален стадий на хипертония.


Обикнете сланината!

Не вярвайте на онези, които казват, че сланината е вредна за здравето!. Последните научни изследвания показват, че от нея има само полза. Сланината обаче трябва да се консумира в малки количества – например по 30 г два пъти седмично. Работата е там, че в нея има 40% ненаситени мастни киселини, които, попадайки в организма, свързват и извеждат от него токсините. Освен това повечето канцерогени се разтварят в мазнините и после лесно се извеждат от организма, следователно ни пазят от рак. Сланината добре “почиства” черния дроб. Ако я ядете с чесън, ще прочистите съдовете си от вредния холестерин. Има още една особеност на този обикновен продукт – сланината не натрупва в себе си радионуклиди.

Какво трябва да знаем за морското зеле

То е биологично активно водорасло с общо название ламинария и съдържа почти цялата Менделеева таблица.

То е най-ценният, естествен източник на макро- и микроелементи, уникален комплекс от биологично активни вещества, повишава количеството на хемоглобина и еритроцитите в кръвта.

То е съкровищница на йод и незаменими аминокиселини. Алгиновата киселина и нейните соли могат да свързват и да извеждат от организма радионуклидите, тежките метали, токсините.

По съдържание на витамини то превъзхожда много зеленчуци и плодове – например витамин С в него е четири пъти повече, отколкото в портокалите и лимоните.

То се съчетава добре със зеленчуци, риба, месо. За здравето е необходимо да се изяждат по 3 лъжици на ден!


Семейният обяд е целебна традиция

Някога съвместното хранене на семейството било добра традиция. Днес тя е почти загубена. Това е лошо! Близките хора трябва колкото се може по-често да се събират заедно на трапезата.

Такъв съвет дава на гражданите правителството на Великобритания. Държавните умове са категорични, че хулиганството в

Обединеното кралство започнало да расте от момента, когато много семейства престанали да се събират на масата поне веднъж седмично.

Специалистите по възпитанието на децата напълно споделят това. Те уверяват, че все повече малки деца не умеят да си служат с нож и вилица, а тийнейджърите предпочитат да си топлят храната в микровълнова фурна и да си я вземат в стаята, без да кажат при това нито дума на околните.

Скорошни изследвания доказали, че децата, които редовно обядват в семеен кръг, едва ли ще попаднат в лоша компания, ще пушат, ще пият или ще вземат наркотици. Те имат по-малко проблеми с психическото здраве и се учат по-добре.

Катрин Колинс, главен диетолог в болницата “Сент Джордж” в Лондон, смята, че съвместните обеди са и прекрасна възможност за родителите да следят какво ядат децата им и да коригират менюто им. Така може да се избегнат много заболявания, свързани с работата на стомаха и червата.


Бобови храни срещу рак на гърдата

Колко често имате за обяд или вечеря ястия от фасул и леща? По-малко от два пъти седмично? Трябва спешно да вземете мерки. Последните научни изследвания доказали, че ако консумирате бобови храни по-често, няма защо да се боите от рак на гърдата.

Доктор Клемент Адебамово и нейни колеги от медицинското училище в Харвард в Бостън анализирали информацията за здравето на 90 360 жени и установили, че при онези, които ядат фасул и леща поне два пъти в седмицата, рискът от развитие на рак на гърдата е 24% по-нисък, отколкото при дамите, хапващи от тях по-рядко от веднъж месечно.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder