Учени разгадаха тайната как трева гони комари

Учени разгадаха тайната как трева гони комари

Американски учени са идентифицирали отблъскващите комари химични вещества във ваниловата трева – растение, традиционно използвано от някои местни жители за защита срещу насекомите, пише BBC News., цитиран от „Фокус“.

При лабораторни тестове две съставки на ваниловата трева са отблъснали комарите от привлекателните за тях проби от биологичен материал, имитиращ кръв. Допълнителни тестове ще покажат колко траен е ефектът.

Изследователите посочват, че народните лекарства са богат източник на потенциални нови репеленти. “Това е четвъртото растение, която проучваме с такава цел”, казва д-р Чарлс Кантрел от американския Департамент по земеделие.

Той обяснява, че ваниловата трева произвежда веществото кумарин, което има приятен аромат и свойства на репелент, като наред с това е напълно безвредно. “Има една интересна история за кумарина”, отбелязва д-р Кантрел пред журналисти по време на 250-тата конференция на Американското химическо общество в Бостън.

Ученият посочва, че през 90-те години хората са установили, че продукт за кожа на известна козметична компания действа и като репелент. „Продуктът не е предлаган на пазара като репелент, но ефективността му е била добре известна сред потребителите. Изследователи са направили проучване и се е оказало, че една от съставките е кумарин, който ние сега извличаме от ваниловата трева”.

Въпреки това в момента кумаринът не е регистиран или продаван като репелент, отбелязва д-р Кантрел. Втората ключова съставка, идентифицирана от екипа във ваниловата трева е фитол, който се среща често в растителните етерични масла. Подобно на кумарина, фитолът е познат като репелент, но се се предлага на пазара с такава цел.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder