Светът е на крачка от финансовата пропаст

Светът е на крачка от финансовата пропаст

Настъпилото през последните седмици сриване на борсовите индекси и цените на акциите в Азия, Европа и САЩ, можеше да се предвиди, след като на всички бе ясна политиката на големите централни банки на икономически силните страни- да наливат трилиони долари и евро в икономиките, въпреки че тези средства така и не се трансформираха в инвестиции, които да осигурят траен ръст.
Сега въпросът, който задават аналитиците е „Ще могат ли САЩ и Китай да предпазят света от нова финансово-икономическа криза, която чука на вратата?” Първият сигнал, че нещо не е наред дойде от Китай, където въпреки милиардите, изливани от правителството в Пекин на фондовия пазар, индексите и цените на акциите неумолимо вървяха и вървят надолу.

Китайският юан бе девалвиран, а това повлече и валутите на страните с развиващи се икономики. Девалвира валутата на Казахстан, в тежко състояние е бразилската национална валута, валутата на ЮАР, Русия и още куп страни.

Според шефът на стратегическия отдел на банковата група SEB Томас Тюгесен очевидно властите в Пекин не контролират вече ситуацията в страната си. Продължава и водевилът с повишаването на лихвите в САЩ. Днес китайски финансов експерт предупреди Федералния резерв да не заиграва с тях и да изчака инфлацията в страната да се вдигне до 2%.

Ако щатите повишат основния си лихвен процент, цените на акциите и в САЩ , и по света ще се сринат, инвеститорите ще започнат да купуват щатската валута, предупреди китайският експерт.

Все повече се налага и мнението, че кризата от 2008-2009 година така и не бе преодоляна от световната икономика. Фактите в подкрепа на това са много- Китай намалява икономическия си ръст от 7-10% преди до 6 и то под въпрос сега, ЕС все още е в рецесия и БВП на страните в еврозоната ще порасне едва с 1.5%, прогнозира „Муудис”. Като добавим и бежанския проблем, който се стоварва с пълна сила върху общността, нещата съвсем ще станат песимистични.

В САЩ има формални признаци от 2009-2010 година за излизане от рецесията, но темповете на икономическо развитие са далеч от очакваните. Продажбите на дребно в страната, които са важен фактор за оживление на икономиката, вече осма година не отбелязват ръст.

Популярният портал Zero Hedge обобщава най-точно ситуацията- „За световната икономика настават лоши времена. Въпросът е само в датата”. А икономисти от HSBC Bank допълват „Световната икономика е като презокеански кораб без спасителни лодки”, визирайки трагедията с „Титаник”.

Разбира се, в момента не всичко все още е изгубено. Има шанс Федералния резерв, Народната банка на Китай и Европейския съюз да намерят начин да поддържат икономически ръст. Но разумното поведение е днес да се подготвим за проблеми, за да не бъдем като гръмнати, когато кризата се появи с целия си блясък.

 

http://konkurent.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder