Топ вести
12.04.2024 - Назначени са трима заместник-министри
11.04.2024 - Заместник-кметът Борисова награди част от победителите в конкурса „С очите си видях бедата“
11.04.2024 - Грандиозно лекоатлетическо събитие ще се проведе във Видин през следващите четири дни
11.04.2024 - Продължава приема на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“
11.04.2024 - За любовта като зависимост, лъжата, парите и кариерата в петия сезон на подкаста на Мадлен Алгафари
10.04.2024 - iPhone 12 64GB и iPhone 13 128GB се предлагат с до 150 лева отстъпка в онлайн магазина на Yettel
10.04.2024 - Кметът на Видин д-р Цветан Ценков проведе среща с представители на висши учебни заведения
10.04.2024 - От читалището в Ново село сигнализираха за нередности при разпределението на читалищната субсидия
10.04.2024 - Видинчанин с 3,48 промила алкохол зад волана се заби в мантинела
10.04.2024 - Монтират нови 100 камери за видеонаблюдение във Враца
НСО наема вече и шофьори с нарушения

НСО наема вече и шофьори с нарушения

Шофьори, чиито книжки са били отнемани заради нарушения на пътя, вече ще могат да карат коли със специален режим на движение, каквито са тези на Национална служба „Охрана“ (НСО), МВР, ДАНС, Спешна помощ, парламента, военна полиция и др. Това става ясно от промяна в наредба на МВР. Според действащите разпоредби зад волана на коли със специален режим на движение могат да сядат само водачи, които не са губили книжките си заради нарушения, съобщава „Сега”.Това правило ще се промени. Авторите на проектонаредбата обясняват, че според Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) санкцията лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност не може да продължава повече от пет години, и то ако става дума за нарушения на безопасността по пътищата от пияни шофьори или под друго силно упойващо вещество. Петгодишното ограничение по ЗАНН на практика противоречи на наредбата на МВР.

„Водачите на МПС, на които е било налагано такова наказание, са принудени да понасят последиците на наказание, което всъщност са изтърпели. След изтърпяването на наказанието няма основание да се прилагат други рестрикции към тях“, гласи основният аргумент. На практика нарушителите са понесли санкция и се водят чисти пред закона.

Макар че МВР твърди, че тази разпоредба противоречи на ЗАНН, в собствения им устройствен закон е записано, че държавен служител в МВР може да бъде само лице, което не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията. Подобна норма има и в Закона за защита на класифицирана информация, където има същото изискване за получаване на допуск до държавни тайни. Самият допуск пък е изискване за заемането на много длъжности. Т.е. МВР премахва едно препятствие за работа, но запазва друго.

Не е ясно как тази промяна ще повлияе върху културата на шофиране в тези служби, които и сега не се славят с най-възпитаните шофьори. Шампион по негативни прояви в тази област са от НСО. През годините те са предизвиквали не един и два инцидента по пътищата заради безразсъдното си каране и практическата безнаказаност, която произтича от специалния режим на движение.

Преди месец бе приет Законът за НСО, който дава право на кортежите на службата да повреждат други коли, за да ги отстранят от пътя, ако им пречат. Няколко неправителствени организации настояваха президентът Росен Плевнелиев да наложи вето, но той обнародва текстовете.

Отпадането на ограничението за липса на нарушения не е единствената промяна в наредбата на МВР. Освен него се предвижда да се намали изискуемият стаж като шофьор. Досега изискването бе водачите на коли да са взели книжка преди минимум пет години, а на мотори – поне три. Сега то се променя на три години за коли и една за мотоциклети.

 

http://konkurent.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder