Защо куца енергетиката на България

Защо куца енергетиката на България

Вместо държавата да въведе ясни правила за управлението на енергийните фирми, тя още повече ги забатачва, заявиха от Капитал.

Енергетиката на България има ужасно много проблеми, вероятно повече от други сектори на икономиката, тъй като държавното участие в нея е решаващо – и като собственик, и като регулатор, и като защитник на потребителите. Тази седмица даде три ярки примера в тази насока.

Първият е за тоталната абдикация на правителството от управлението на държавните енергийни фирми. След протести на работодателските организации, които се противопоставят на увеличението на цените на електроенергията, правителството реши да назначи техни представители в бордове на държавните фирми. Това е класически конфликт на интереси. Представителите на бизнеса имат интерес енергийните фирми да продават евтино ток за свободния пазар (т.е. на тях), а това може да не се отрази благоприятно на компаниите. В същото време на какъв принцип ще се назначават тези мениджъри? Така, вместо държавата да въведе ясни правила за управлението на енергийните фирми, тя още повече ги забатачва. Защото, ако има правила, всяко партийно или шуробаджанашко назначение би предизвиквало скандал.

Вторият пример е ТЕЦ „Брикел“, която от години нарушава всякакви еконорми, но пък свърваният с нея бизнесмен Христо Ковачки умело продава електоралното си влияние на партии, за да я поддържа работеща.

И на последно място, нещо, което може би не изглежда важно, но всъщност има съществен принос към хаосът – разпространяваните умишлени заблуди. Например председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов месеци громеше далавери в енергетиката. След като такива не бяха открити от проверките на АДФИ, вместо да се извини, той обяви, че агенцията не правила проверките правилно. Вярно е че сред инвеститорите в България има много нечестни играчи. Но празните изстрели във въздуха, както тези на Симеонов, създават недоверие и параноя, които пречат да се предприемат резултатни мерки.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder