Испанската църква призова за национално обединение преди изборите в Каталуня

Испанската църква призова за национално обединение преди изборите в Каталуня

Испанската католическа църква заяви, че Каталуня няма „морално оправдание“ да търси независимост от Испания, и призова вярващите да се молят за единството на нацията в навечерието на местните избори в неделя, предаде „Ройтерс“.

Църквата е поредната институция, която се включва в противопоставянето между правителството в Мадрид и местното управление на богатата североизточна автономна област. Каталунските лидери разглеждат предстоящия вот в неделя като първа стъпка към отцепване от Испания.

Кардинал Антонио Канисарес, архиепископ на Валенсия и един от най-висшите духовници в страната, призова католиците да се молят за обединена Испания.

„Ние не отправяме политическо послание – това не е нашата работа. Всички ние се нуждаем един от друг. Обединението винаги е по-добро от разделението (…) Нека се молим за Испания, за Каталуня, за това тя да остане вярна на корените си“, пише в писмото на Канисарес, публикувано на уеб страницата на епархията.

Испанските банки, включително някои базирани в каталунската столица Барселона, предупредиха, че отцепване от Испания може да предизвика финансови сътресения. Централната банка на страната пък предупреди, че при обявяване на независимост Каталуня ще бъде автоматично изключена от еврозоната.

Правителството в Мадрид е категорично против исканията за отделяне и вече блокира няколко опита за провеждане на референдум за независимост.

Каталунските партии, подкрепящи отделянето, заявиха, че ако спечелят изборите на 27 септември, ще започнат изготвянето на „пътна карта“ за обявяване на независимост след 18 месеца. Въпреки това националистическото движение губи подкрепа след провеждането на символичния референдум миналата година, когато само 40% от имащите право на глас отидоха при урните. Резултатът бе 80% „за“ отделяне от Испания.

Лидерът на каталунското правителство Артур Мас обвини властите, че всяват излишна паника. Според него едностранното обявяване на независимост е неизбежно, освен ако Мадрид не се съгласи за провеждане на референдум.

Проучванията на общественото мнение показват, че пронационалистическите партии ще спечелят изборите, но няма да им достигнат гласове за мнозинство в местния парламент. Това може да удължи неизвестно с колко патовата ситуация между Мадрид и Барселона.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder