Как мигрантите променят ежедневието на много германци

Как мигрантите променят ежедневието на много германци

Германия приема стотици хиляди новопристигнали хора. Тяхното въздействие върху обществото започва да се усеща – в училищата, на имотния пазар и в джамиите.

След емоционалните сцени на посрещане мнозина в Германия вече говорят по-предпазливо за проблемите, които може да донесе приемът на очакваните през тази година до милион мигранти и бежанци.

РЕКЛАМА

Много спортни зали са препълнени с легла, гимнастическите уреди са преместени, занятията в тях са отменени, а състезанията – отложени. Те предлагаха лесно решение за периода на летните ваканции, но сега трябва да се търсят други места за настаняване, казват родители и спортни служители, тъй като новата учебна година вече започна.

Ислямисти си играят на нравствена полиция в Германия

„В много градове спортните зали изобщо не са в излишък“, каза Дитер Шмит-Фолкмар, председател на областната спортна асоциация в югозападната германска провинция Баден-Вюртемберг.

Найка Форутан, изследовател на миграцията в Хумболтовия университет в Берлин, предупреждава, че настроенията сред по-голямата част от населението може да се изменят бързо.

„Липсват стабилните основи за трайно установяване на тази промяна“, посочи тя.

Много политици и експерти без връзка с ежедневната действителност правят бомбастичниизказвания за възможностите, които мигрантите носят със себе си.

Страната определено ще трябва да се промени, но как точно все още никой не знае.

Въпреки това много хора вече се сблъскват с предизвикателства в ежедневието си, каза Форутан.

Най-видимият проблем е недостигът на квартири на поносими цени, не само в Берлин,Хамбург и Мюнхен, но и в по-малките центрове.

„Бежанците изострят ситуацията“, каза говорителка на организация в северозападния градБремен, занимаваща се с намиране на домове за бездомни. Сред политиците има съгласие, че новодошлите трябва да започнат да работят възможно най-скоро, за да бъдат интегрирани в германското общество. А това предизвикателство може да създаде заетост за безработните германци или за пенсионерите. Ще има търсене на преводачи, социални работници и учители, както и на някои други видове персонал в държавните учреждения. „Трудовият ни пазар ще се промени значително“, каза Форутан.

Някои болници се безпокоят, че може да достигнат предела на възможностите си.

Например в Мюнхен има недостиг на акушерки, а голяма част от новодошлите са бременни жени.

„И без бежанците щяхме да сме си претоварени“, каза говорител на болница в баварската столица, но сега проблемът става още по-наболял.

В магазините за мебели са на привършване двуетажните легла, матраците и евтинитезавивки.

Компанията за мебели и стоки за домакинството ИКЕА работи за намиране на решение. „В момента работим с логистичните центрове в съседните страни, за да задоволим търсенето“, каза нейна говорителка.

Магазините за тоалетни принадлежности се опасяват, че ще се изчерпи наличната им стока и че ще оставят редовните си клиенти без паста за зъби, бебешки пелени и шампоани.

„Моля, купувайте само за лична употреба“, гласеше надпис в един такъв магазин.

Форутан забелязва друг феномен. Представители на имигрантските общности, които преди са били в периферията на обществото, сега са търсени заради езиковите си и културни умения.

„Те си връщат самоувереността, тъй като са от полза“, каза тя. Това включва джамиите. „Години наред на тях се гледаше с подозрение, но сега на тях се гледа като на помощници“, посочи Форутан.

Берлинските транспортни власти вече отпечатват своите карти на автобусните и метро линиите на арабски и са раздали 5000 бройки от тях в хостелите за бежанци. Те са създали и специални автобусни линии между хостелите и държавните учреждения.

Ориентацията е важна и трябва да е достъпна за бежанците“, заяви говорител.

Източник: БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder