Кои влизат в битката за Северозапада

Кои влизат в битката за Северозапада

Битката за Северозапада и кои влизат в нея- във Видин,Монтана и Враца. В „Посоките на делника“, накратко ви представяме някои от кандидатите за кметове – познати и непознати и техните обещания – къде изпълними, къде не, ден преди старта на предизборната кампания. Всъщност самата кампания в Северозападна България се очертава да е прелюбопитна, както казахме, със стари и с нови играчи.

Първи заяви кандидатурата си за кмет на Видин досегашния управник Герго Гергов. Още в средата на август инициативен комитет го предложи за следващ мандат.

Броени дни след това, стана известна още една кметска кандидатура – тази на Росица Кирова, зад която застава местна коалиция „Единни за промяна“.

След като на 19 септември ГЕРБ-Видин регистрира в Общинската избирателна комисия кандидата си за кмет на общината, няколко дни по-късно Огнян Ценков беше представен официално.

АБВ също има свой кандидат за кмет във Видин. Номиниран е директорът на СОУ „Цар Симеон Велики“ Венцислав Станев. На миналите избори през 2011 година Венцислав Станев бе кандидат на РЗС. Опонентът му от БСП тази година е Людмил Димитров.

Областният управител Момчил Станков, също се включва в битката за кметското място на Видин. Той е подкрепен от Реформаторския блок, Коалиция „Народен съюз“, Български демократичен център- една широка коалиция десни партии, обединени под името „Надежда за Видин“.

Станислав Станчев е изборът на политическа партия Национален фронт за спасение на България за кандидат за кмет на Видин.

Останалите кандидати за кмет на Видин са Цветан Георгиев от Политическа партия „Движение Демократично Действие – ДЗ“,Георги Георгиев от Движението за права и свободи, Богдан Тодоров от Социалдемократическата партия и Борислав Василев от „ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ“.

Кандидатите за кметове в община Монтана са четирима мъже и две дами. Любомир Иванов е кандидатът на Движението за права и свободи. Коалиция „Единство за Монтана“ застава зад кандидатурата на бившия областен управител на Монтана. Любомир Иванов има подкрепата и на движението „Синьо единство“, както и на Земеделски съюз „Александър Стамболийски“.

БСП в коалиция с други леви партии залага на общинския председател на социалистите Камелия Трифонова.

Иванка Делева е кандидатурата на Коалиция „Народен съюз“ за кмет на Монтана. Тя е председател на гражданско сдружение „Бъдеще за Северозападна България“, ветеринар по професия.

Срещу нея се изправя още един известен ветеринар – д-р Людмил Антов. Той е кандидат на Български демократичен център.

ГЕРБ пуска в битката за Монтана Дилян Димитров, областен лидер на партията и настоящ кмет на община Георги Дамяново.

Кметът на Монтана Златко Живков върви към петия си мандат. Зад него застават всички партии от Реформаторския блок. Кандидатурата му беше представена пред 200 жители на града. Анкета дали хората искат Златко Живков за нов мандат като кмет на Монтана е събрала 14 000 подписа. 1000 от тях са на млади хора, които са под 18 години и няма да гласуват.

Интересна и забавна ще е кметската надпревара в област Враца, където в 100-ина населени места от 10-те общини на 25 октомври ще има избори за управници. На фона на 123-те села и градове в региона това си е избори в 4 от всеки пет населени места. Обобщението за кметската надпревара е на Жоро Александров:

„За да не слагам предварителни етикети, както и да не разочаровам почитателите на отделните кандидати ден преди началото на същинската предизборна кампания, съм се опитал да направя своя класация на претендентите. И така:
Наградата за най-колоритен и безспорен кмет отива у Ценко Чоков. Доайенът сред кметовете във Врачанско със сигурност ще запази трона си в белослатинското село Галиче. Няма да изброявам защо, тъй като аудиторията знае как преди месец заведе бабите от селото си на Черноморието, а името му се споменава като на божество, щом навлезете отвъд табелата Бяла Слатина…
Най-неясен изглежда изборът в Мездра и Козлодуй, където силните фигури на Иван Аспарухов и Румен Маноев безспорно ще тегнат върху претенциите на кандидатите, а мераклиите ще бъдат сравнявани с настоящия заместник-министър Аспарухов и бъдещия адвокат Маноев.
Най-спокойно ще е на 25 октомври в Роман и Оряхово, където титулярите Красимир Петков и Росен Добрев изглеждат непоклатими. Може би интрига има само в крайдунавския град, заради включването на Христо Иванов-Дингила в надпреварата, но тепърва ще се разбере дали капитанът далечно плаване е готов за поредната си победа в Оряхово или само мъти водата на Добрев.
Най-оспорвано ще е в Борован и Криводол, където битката ще е както казва народът „за кило кръв и метър кожа“. В борбеното село кметицата Десислава Тодорова твърди, че е уверена във втория си мандат, но не така мисли предшественикът й Петър Цветковски, който вече е готов да се завърне в кабинета си в общината. В Криводол битката ще е май „всички срещу настоящия градоначалник Петър Данчев“. Единственият му шанс е да победи на първи тур, което изглежда твърде нереалистично.
Без напрежение, според мен, ще преминат изборите в Хайредин и Бяла Слатина, където очаквам сегашните кметове – Тодор Алексиев и Иво Цветков да повторят мандатите си.
В Мизия също не виждам кой ще измести настоящия градоначалник Виолин Крушовенски. Човекът, при чието управление се случи най-тежкото природно бедствие за града от век насам, е готов да отговори и на критиките, и на нападките, но и най-вече да помогне на съгражданите си при възстановяването от щетите.
Оставих за накрая битката за Враца, която поне засега не изглежда много ясна. От една страна кметът Николай Иванов няма алтернатива заради грандиозното строителство, инвестиции и иновации през последните 4 години. От друга страна е традиционният врачански музовирлък, който рядко позволява на местните управници да повторят мандата си. И то не защото има по-добър кандидат, а за да е напук! Затова местният избирател трябва да преодолее нихилизма и да повярва, че от 20 години насам най-после е открил добрия стопанин на този град и на него трябва да му се даде шанс да продължи…
Ще завърша с една поговорка, която чух по време на общинска сесия, когато един колоритен местен сенатор каза на колегите си: „Идат избори: едни от Вас няма да се върнете тук, други – ще ни изберат отново, но трябва да приемем резултатите на 25 октомври!“

И така, една цяла армия от канидати за кметове и за общински съветници ще ни атакуват през следващия месец в опит да ни убедят колко са добри, популярни, активни и най-вече „правилният“ наш избор. Имената на спечелилите ще ги научим на 26 октомври, на някои- на 2 ноември.

 

Източник: http://bnr.bg/vidin

Автор: Екип „Посоките на делника“

Сподели в социалните мрежи:
Тагове:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder