ЕС започва от петък прилагането на схемите за квотно разселване на мигранти

ЕС започва от петък прилагането на схемите за квотно разселване на мигранти

От петък започва прилагането на схемите за квотно разселване на мигранти в ЕС, съобщи Европейската комисия.
Първите разселени ще бъдат еритрейци, пристигнали в Италия. Те ще бъдат преместени по собствено желание в Швеция. Комисията не уточни колко мигранти ще обхване тази първа стъпка в прилагането на квотите. Разселените ще бъдат мигранти, регистрирани и отговарящи на условията за получаването на закрила в ЕС. Схемите не предвиждат разселването на незаконно проникналите в ЕС, уточни говорителят на комисията Маргаритис Скинас.

До март догодина се очаква предложение на ЕК за постоянни схеми за разселване, съобщи говорителят на комисията Мина Андреева. В отговор на въпрос тя добави, че ЕС изготвя план за връщането на неподлежащите на получаване на статут. Тя уточни, че засега едва под 40 на сто от съгласилите се да напуснат ЕС мигранти действително са изпълнили обещанието си.
Андреева отбеляза, че държавите в ЕС са отделили 800 милиона евро до 2020 г. за връщането в държавите на произход на мигрантите, които нямат право да останат в Европа. За тази цел ЕК е предвидила пет милиона евро. Европейската гранична служба Фронтекс разполага с бюджет от 15 милиона евро за следващата година за дейностите по експулсирането на мигранти.
По повод представения снощи предварителен план за действие между ЕС и Турция по миграционния въпрос Скинас посочи, че в следващите дни зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс ще бъде в Анкара за допълнителни преговори. Скинас изрази очакването договорките да приключат преди заседанието на Европейския съвет следващата седмица.

Източник: Брюксел
Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder