Няма яснота дали заплатите на магистратите ще бъдат увеличени

Няма яснота дали заплатите на магистратите ще бъдат увеличени

Министърът на финансите Владислав Горанов и тримата висши ръководители на съдебната система не сближиха позициите си за това дали да бъдат увеличени заплатите на магистратите.
Повече от час Владислав Горанов разговаря с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателите на двете върховни съдилища – Лозан Панов и Георги Колев, и с министъра на правосъдието Христо Иванов.
Целта на срещата беше да се осигурят средства, с които да бъдат увеличени заплатите на магистратите, след като наскоро ВСС взе такова решение, а министърът на финансите с писмо помоли Съвета да го оттегли.
Председателят на ВКС Лозан Панов коментира, че диалогът продължава, като на днешната среща е коментирана съдебната карта на страната. Ще бъдат обсъдени конкретни мерки днес на среща с ВСС, както и на следващи срещи. Това важи и по темата за закриване на съдилища, каза Панов.
Всички заедно трябва да се борим срещу социализма в съдебната система, посочи още Лозан Панов. По думите му трябва да има оптимизиране на бюджета на съдебната система, като за това има ресурс. Всички сме заинтересовани съдебната система да демонстрира воля за промяна и смятам, че това може да се случи скоро, каза още председателят на ВКС.
Той е на мнение, че решението на ВСС за увеличаване на заплатите не трябва да бъде преразгледано.
Съдебната реформа трябва да продължи. Но и възнаграждението на съдиите и съдебните служители също е важен въпрос, посочи Панов. И допусна хипотезата, че магистрат със заплата 1600 лева може да гледа дело срещу подсъдим, чийто автомобил струва колкото тригодишната му заплата
Когато се загуби диалогът, очевидно отлита и разумът, посочи Лозан Панов.

Източник: София
bta.bg
 
Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder