„Видабаскет“ без треньор на старта на първенството

„Видабаскет“ без треньор на старта на първенството

Старши треньорът на „Видабаскет“ Николай Колев, който през последните пет години работеше с мъжкия отбор и всички възрасти при децата и юношите в школата на клуба, на тренировката днес- 7 октомври, пожела успех на своите и обяви, че се оттегля.

„Причината е само една- финансова несигурност. Дори отдаден човек като Николай Колев понякога е зависим от житейските обстоятелства и само единият ентусиазъм вече не е достатъчен“, обясни Росен Ракаджиев от УСК „Шампион“, който единствен през последните 12 години продължава да помага на видинския клуб в организирането на тренировъчния и състезателен процес.

„Не можахме да направим предсезонната подготовка. Бяхме планирали със старши треньора Николай Колев летен лагер на море с мъжкия отбор- не се осъществи. Бяхме договорили четири контроли– две в Сърбия и две с български отбори- не стана. Искахме да привлечем един-двама състезатели, които са ни необходими на позиции 4 и 5, но и това не е възможно… Причините са ясни- финасови. Положението е тежко, призна Росен Ракаджиев.

В отбора сега се готвят само състезатели на школата на „Видабаскет“. С тях е и дипломантът на НСА „Васил Левски“ Теодор Киров. В отбора са и двама студенти в НСА- Теодор Николов и Калоян Петров, които са преминали на индивидуален план на обучение, за да може да се състезават за своя град и за своя клуб.

„Чувствам се отговорен пред тези момчета, които винаги са били лоялни към „Видабаскет“ и към Видин. Не искам те да бъдат подведени. Не е тайна, че нашият клуб винаги е разчитал основно на средствата, които са гласувани от Общинския съвет на Видин. За тази година са гласувани 60 000 лева, от които сме получили на два транша по 20%. Нашият бюджет е разчетен според тези пари…“, обясни Росен Ракаджиев.

Клуб „Видабаскет“ има потенциал, има и амбиции. Но натрупаната през последните години финанасова тревожност прави все по-малки възможностите градът със 70-годишна баскетболна история да спаси за пореден път своя любим спорт. Постоянното оцеляване уморява и състезатели, и ръководители.

„От 2003 година, откакто клубът носи името „Видабаскет“, Община Видин нито веднъж не е изплатила в пълен размер гласуваните от Общинския съвет суми. Никога не са превеждани повече от 20-30%. Дори има години, в които нито лев от общинския бюджет не е влизал по сметката на клуба. Такава е ситуацията не само с баскетбола. Същите проблеми имат и другите спортове в нашия град. Да, така е от години. Но сега за първи път и аз се чувствам отчаян“, категоричен е Росен Расаджиев.

При тези обстоятелства- забавени с месеци парични преводи от Общината и без старши треньор, не се знае дали мъжкият отбор на „Видабаскет“ ще влезе в първенството този сезон. Несигурността в мъжката формация води до притеснения и при подрастващите.

Държавното първенство по баскетбол за мъже в „А“ група стартира на 18 октомври. Утре- 8 октомври, в Българската федерация по баскетбол ще бъде изтеглен жребият на срещите и ще стане ясно къде ще трябва да е първата среща на видинчани- у дома или като гости.

11 отбора са заявили участие в състава на Втория ешалон при мъжете. Те са разделени на географски принцип в две предварителни групи. В група „А“ Запад са отборите на „Видабаскет“ Видин, „Левски 2014-2“ София, „Рилски спортист-2“ Самоков, „Академик“ Благоевград и „Академик“ София. В група „Б“ Изток са отборите на „Академик“ Варна, „Икономически университет“ Варна, „Чавдар“ Троян, „Дунав“ Русе и отборът на Шумен.

Първата фаза на разменено гостуване завършва на 10 януари. Отборите, които са на първо и второ място в класирането, отиват директно в т.н. първа шестица. За разпределението на пета и шеста позиция в първата шестица ще се срещнат четирите отбора, които в края на първата фаза са се класирали на трето и четвърто място в предварителните групи Запад и Изток. Победените, заедно с всички останали, отиват във втората група от пет отбора. През втората фаза на първенството мачовете отново ще се играят на разменено гостуване.

 

http://bnr.bg/vidin

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder