Венецът на пещерите

Венецът на пещерите

В началото на това лято отвори врати за посетители най-прясно пригодената за туристи пещера – Венеца. Впрочем така се казва и ридът, където тя се намира. Почти равно отдалечена от Видин и Белоградчик, близо до село Орешец в община Димово. Общината стопанисва и самата пещера.

От основния път към нея води чисто нов, тясно положен асфалт, само за един автомобил. След известно разстояние той изведнъж свършва в черен, каменист път, в края на който има и малък паркинг. От там започва пешеходната част, която за кратко отвежда до бетонния вход, изграден на мястото, откъдето влизат посетителите.

Бяла шатра до каравана малко преди това дава възможност и в дъждовно време да се изпие кафе на сухо докато се изчаква предната група, защото наведнъж влизат само по 15 души.

Още на входа се раздават каски, които са хем нови, хем вече надрани. Много скоро се разбира защо е така. На няколко места придвижването напред става с патешко ходене, при което се оказва, че главата ти никога не е толкова ниско, че да не одереш леко каската. Хората с клаустрофобия не бива да се притесняват, защото осветлението вътре не позволява да се почувстваш натясно. Малкото хора, които влизат заедно, също осигуряват нужния комфорт.

Още преди първите рязко слизащи надолу стъпала, където е сравнително тъмно, се вижда как сталагмит е отрязан до долу като дънера на отсечено дърво. На много места, през които минават посетителите, също прави впечатление, че сталактити са отрязани като с трион.

Младо момиче, сложено за гид, обяснява с не много голяма увереност, че това не е направено целенасочено, за да се отвори път за туристите или пък защото някой е чупил умишлено, а образуванията са пострадали при взривните работи. Благодарение на които съществуването на пещерата е открито някъде през 70-те години. Оттогава досега пещерата остава необлагородена и затворена за посещения.

Със съществувалата тук в миналото кариера за добив на скално-облицовъчни материали обяснява пораженията върху образуванията и служител, посочен за контакт с пещерата, който се представя като Борисов без да си каже цялото име.

Той съобщава и че от началото на лятото вече 25-30 хил. туристи са посетили Венеца.

По европейския проект, с който мястото беше както се казва напоследък социализирано, е направено и осветление, което допринася много за разкриването на красотата тук. Някои от образуванията човек не си спомня веднага да е виждал по другите български пещери.

Задължително и тук гидът се опитва да оприличава образуванията на различни приказни или реални фигури, за което приканва и туристите да се включат с въображението си, ако изпитват подобна нужда.

Над пътеката, изградена за туристи, често се спускат твърде близо до главите сталагмити в изящни форми, които изглеждат непрекъснато в голяма опасност, ако преминаващите не минават изключително внимателно. Често пред погледа се изпречва образувание, на върха на което се вижда току пред погледа капката, благодарение на която то расте.

Особен интерес тук представляват хеликтитите – растежът им противно на другите не е нито право надолу, нито право нагоре. Изглеждат като прозрачни до бели на цвят влакна с различна дебелина, израснали във всички посоки. Те също се образуват от водата, но се смята, че развиващи се тук бактерии са отговорни за неправилната им форма. А също и температурните разлики на места, въздушните течения и др.

В някои пещерни гънки могат да се видят и образувания, приели формата на снежинки.

Дендритите са също типични за тази пещера. Те са в пъпковидна или дървовидна форма. Придобиват я заради разпръскването на капката, която пада, за да ги образува.

В пещерните коридори се срещат сравнително редките гроздовидни сталакти.

Вече се вижда, че отворените за посетители зали не изчерпват красотите на пещерата. Разкрити са още няколко, но за да станат достъпни за туристите, ще трябва друг европроект.

Междувременно тук са се настанили два вида прилепи, които са разпознали Венеца в свой дом. Не е известно как им действа точно цветното осветление и разходката на посетителите. Снимането обаче е разрешено само без светкавица.

 

Източник: dnevnik.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder