145 години от създаването на Регионална библиотека „Михалаки Геориев“

145 години от създаването на Регионална библиотека „Михалаки Геориев“

Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин организира юбилейна кръгла маса с международно участие, по повод 145 години от създаването си. Темата на форума е „От 1870 през вековете до днес“. В „Цветовете на деня“ директорът на библиотеката Десислава Иванова съобщи, че очакват гости от Румъния, Сърбия, Македония, както и представители на библиотечната гилдия от страната:

„Началото на библиотечното дело във Видин е поставено през далечната 1870 година, тази дата е приета за официална с официалното откриване на читалището в града – читалище „Цвят“. Тогава в него е била сформирана една читалня с материали, книги за бедни ученици, с вестници и списания. Ако тогава главната цел е била да се разпространяват нужните средства за прочитане на видинската публика и да се подкрепят сиромашките ученици, то днес нещата са коренно различни – библиотеката не е просто хранилище на книги. Това предстои да споделим утре с нашите колеги, партньори и приятели- в какво се превърна библиотеката, какъв път извървя през годините. Смело мога да кажа, че библиотеката днес е доста голяма, отворена и съдържаща  много и ценна информация, освен това тя се превърна и в център за алтернативно ангажиране не само на младите хора, но и на хората от всички възрасти. Естествено, всичко това се дължи и се е променяло благодарение на хората, които са оставили своя принос в нейното развитие“, каза Десислава Иванова.

Юбилейната кръглата маса ще бъде открита с тържествен водосвет на 13 октомври от 13 часа в обновената втора зала на отдел „Заемна за възрастни“ в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“. Програмата е разделена на две сесии. По време на първата сесия ще бъдат представени съвместни инициативи на библиотеката с нейни партньори от страната и чужбина, а във втората сесия своя опит и добри практики ще споделят регионалните библиотеки от България. Ще бъде открита и изложба „Бузъу – история и съвременност“ на Областния музей Бузъу, Румъния
,
По време на форума библиотечните специалисти от Кладово, Сърбия, ще представят интересна своя придобивка – библиобус, който вече пет години развива дейност в полза на жителите на община Кладово. Библиобусът ще бъде паркиран на площад „Бдинци“ и ще може да бъде разгледан от всички желаещи.

Източник: Радио Видин

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder