Как аферата Volkswagen ще засегне автоиндустрията в Източна Европа

Как аферата Volkswagen ще засегне автоиндустрията в Източна Европа

Източна Европа може да понесе сериозен удар заради разкритията около подправянето на тестове с вредните емисии на германския автопроизводител Volkswagen. Според първоначални данни продажбите на компанията съвпадат с очакванията за лек спад на индустрията, но ситуацията остава нестабилна – ако бъдат бъдат замразени инвестиционни проекти и производството намалее, ще пострадат икономиките на някои източноевропейски държави, силно зависими от автомобилостроенето. Най-големи биха били последствията за Чехия, Полша, Унгария и Румъния, където производството на двигатели е ключово за икономиката.

Въпреки че на този етап търсенето и продажбите не са спаднали значително, мениджърите на компании, по един или друг начин свързани с Volkswagen, започват да усещат напрежение. И то не толкова породено от реално спадащи резултати, тъй като водещи мениджъри на компании, снабдители на Volkswagen, твърдят, че заявките не са намалели, а по-скоро от нарастващата несигурност по веригата. „Определено забелязваме много съмнения и въпроси, идващи от нашите контрагенти, различни банки и други доставчици“, казва Чезари Пусковски, директор на полския производител на двигатели Boryszew Group пред Financial Times.

Териториално разпределение на последствията

Volkswagen, която произвежда 12 марки в различните ценови сегменти – от Bentley и Bugatti до Skoda и Seat, е ключова част от индустрията на източноевропейския регион. Продукцията за германската компания възлиза на една трета от цялото производство на двигатели в Чехия, Словакия, Унгария и Полша. В първите три страни броят на заетите е сектора е повече от този в Германия, пише Financial Times.

Според най-песимистичните прогнози на Bank of America Унгария и Чехия ще загубят около 1-1.5 пр. пункта от ръста на БВП, а за Полша и Румъния – около 0.5 пр. пункта. Скандалите около VW ще окажат силно влияние и върху износа – например в Унгария, където 22% от индустриалното производство са именно двигатели и секторът отговаря за 13% от износа на страната. Според министъра на икономиката 2 млн. от съмнителните двигатели са произведени именно там, предава Financial Times.

Никоя друга страна в ЕС не е толкова зависима от автомобилната индустрия, колкото Чехия. Skoda, най-големият автомобилостроител в страната, също е собственост на VW и според данни на компанията 1.2 млн. от колите им са с фалшифицирания софтуер.

Свързаните икономики

„Мисля, че рискът от историята с VW е тя да се превърне в нещо по-широко и да засегне автомобилната индустрия по-мащабно“, смята Радослав Тела, главен икономист в PKO Bank Polski, най-големият кредитор на Полша.
Опасенията, макар и не толкова сериозни като в Източна Европа, обхващат и икономиките на юг от Германия. Висши служители и ръководители в Италия, включително и министърът на финансите и ръководителят на най-голямата лобистка бизнес група, са изразили загриженост за възможните странични ефекти за страната. Италия има огромна мрежа от производители на авточасти, които генерират около 1.5 млрд. евро годишно от поръчки на Volkswagen.

Какво предстои

С оглед на скандала и многото навързани по веригата компании и производства манипулациите на VW биха могли да се отразят върху продажбите в целия автомобилен сектор и дизеловата технология. Германската компания готви и замразяване на инвестиционните планове, което в най-голяма степен засяга доставчиците на предприятието.
Доставчиците определено ще се изправят пред предизвикателство след тази афера, казва Юрай Котиан от Erste Group, един от най-големите кредитори на региона. „Несигурността е повод за загриженост за доставчиците.“

 

Източник: capital.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder