Топ вести
Задължителните ваксини да са право на избор

Задължителните ваксини да са право на избор

Индивидуален подход към всяко дете искат бъдещи родители

Ще ви разкажем историята на Зорница, която е бременна в осмия месец. Тя се притеснява от предстоящите имунизации на бебето си. Според нея всеки родител сам трябва да определя кое е най-добре за детето му.

Зорница посещава курсове за бъдещи родители и оттам научава какви ваксини трябва да се направят на бебето й. Най-изненадана е от първата имунизация, която се прави 24 часа след раждането.

„Това е един чисто нов човек, ние не знаем абсолютно нищо за него, а той със сигурност вече има свои особености – генетични, маркери. Как е възможно на общо основание на всички новородени деца да се бие една и съща ваксина в един и същи момент“, пита бъдещата майка от ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че задължението да ваксинира детето си й отнема част от родителската роля. Според нея страничните ефекти от превантивните медикаменти трябва да бъдат публично оповестени. Така родителите ще бъдат максимално подготвени за всяка имунизация и ще бъдат по-спокойни за децата си.

„Искам да бъде информирана. Това е най-основното нещо, което ми се иска е, да се знае кой носи отговорността и ако аз нося отговорността, аз да бъда информирана и да ми бъде предоставена информация – ползата от даден продукт, защото това са продукти и са възможни странични ефекти от този продукт, и аз да мога да преценя съвсем съзнателно и информирано какво ще направя за своето дете“, е позицията на Зорница.

Най-честите странични ефекти след имунизация са алергии, пневмонии и висока температура, коментират запознати. От пациентската организация „Заедно с теб“ настояват да се обръща повече внимание на всяко дете преди да му се постави ваксина и от това да не зависи посещението му в детска градина или ясла.

Според адвокат Екатерина Станчева „на българския гражданин му е отнето едно изконно право, което е фундамент в световен мащаб – информирано съгласие“.

„Няма как при една медицинска интервенция преди да бъде извършена един човек да не е наясно не само с ползи, но и със странични възможни реакции“, обяснява Станчева.

Въпреки че е задължително, все повече родители не имунизират децата си, защото се притесняват от последствията. От организацията предлагат да се създаде фонд за обезщетение на деца, пострадали от ваксини. Подобни фондове има в 13 европейски държави, а в почти цяла Европа имунизацията не е задължителна.

 

Източник: dnes.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder