Най-лекият метал на света е дело на Boeing

Най-лекият метал на света е дело на Boeing

Представете си какво би било, ако имахме някакъв много лек, но изключително здрав метал. С него бихме могли да подобрим технологичните си постижения многократно. А какво, ако ви кажа, че такъв метал вече съществува? Разработен за първи път през 2011 г. съвместно от Калифорнийския университет, Caltech и HRL Laboratories (компанията, собственост на Boeing, която е изобретила лазерите през 1960 г.), т.нар. microlattice е най-лекият метал, изобретен от човека. Той има плътност само 0,9 килограма на кубичен метър. Прототипът от 2011 г. е бил изобретен от сплав на никел и фосфор.

Microlattice има структурата на пчелна пита – той се състои от 99,99% празно пространство. Останалата част е всъщност кухи „клечки“, с диаметър 100 микрометра, а стените им са дебели само 100 нанометра (или 100 милиардни от метъра). Това прави така, че microlattice да е изключително лек – 10 пъти по-лек от стиропор, но в същото време много здрав. Толкова здрав, че от Boing дават за пример пускането от 25-ия етаж на облечено в сплавта айце. Когато то се удари в земята, няма да се счупи, тъй като металът ще абсорбира енергията.

От Boeing се надяват новият метал да стане част от индустрията съвсем скоро, като надеждите им са да се използва в самолетостроенето, изолация на вибрации и подобни нужди.

 

Източник: smartnews.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder