Затвор за укриване на СПИН и хепатит искат от Лекарския съюз

Затвор за укриване на СПИН и хепатит искат от Лекарския съюз

По приблизителни данни близо 500 000 са у нас носителите на хепатит В и С вируси, като повечето от тези хора не знаят и дори не подозират това.

 

 В същото време по статистика на СЗО не по-малко от 2% от медицинския персонал в света се инфектира с тези вируси всяка година във връзка с изпълнението на преките си служебни задължения.

От Българския лекарски съюз поискаха затвор за болни от СПИН или хепатит В и С, които умишлено крият смъртоносните зарази при посещение при доктор, прием в болница или преди операция. „Това е престъпление, а ние, лекарите, сме най-уязвимата и рискова група и никакви предпазни средства не могат да ни защитят“, категорична е зам.-председателката на лекарския съюз д-р Галина Павлова.

Такава практика обаче няма в Европа, а и много трудно би се доказало, че пациентът е знаел за болестта си. Д-р Павлова поиска още държавата да отдели средства за изследване на всеки, постъпил в болница, за СПИН и хепатит. В момента единици са лечебните заведения, които правят тези тестове, но това остава за тяхна сметка. „Във ВМА за сметка на болницата задължително изследваме хоспитализираните и всяка седмица се натъкваме на носители на вирусите на ХИВ или хепатит В и С“, посочи пък проф. Крум Кацаров.

 

Източник: blitz.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder