Германия шпионирала посолствата на страните от ЕС

Германия шпионирала посолствата на страните от ЕС

Федералната служба за разузнаване на Германия е шпионирала посолствата на страните от Европейския съюз и ведомствата на други партньорски държави поне до 2013 г., съобщава „Шпигел онлайн”.

Интернет изданието не разкрива източниците на информацията си, но твърди, че след обектите, към които германското разузнаване е проявявало интерес има френски и американски.

Правителството на Германия вече информира контролната комисия на Бундестага за новия шпионски скандал в сряда вечерта. Депутатите възнамеряват спешно да създадат и да изпратят в щаб-квартирата на Федералната служба за разузнаване в Пулах специална работна група. Тя трябва да се запознае със списъка от задачи, които е решавало разузнаването, и да разпита служителите му.

Както съобщава „Шпигел онлайн” един от основните въпроси, на които депутатите искат да получат отговор, е кой е знаел за провеждането на тези незаконни операции и кой е издал заповед те да бъдат извършвани.

По-рано тази година избухна скандал заради дейността на Агенцията за национална сигурност на САЩ в партньорски държави. Тя беше обвинена в подслушване на лидерите на европейските партньори на щатите, включително и на канцлера на Германия Ангела Меркел.
Става дума за промишлен шпионаж, като в същото време според медиите Германия активно е участвала в промишления шпионаж в полза на САЩ, а Меркел е знаела това още от 2008 година.

 

Източник: blitz.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder