Бивша журналистка на BBC е намерена мъртва на летището в Истанбул

Бивша журналистка на BBC е намерена мъртва на летището в Истанбул

Неправителствената организация Институт за репортажи за войната и мира (Institute for War & Peace Reporting), която действа в Ирак, потвърди, че нейна британска висша служителка е била намерена мъртва в събота в тоалетна на международното летище в Ататюрк в Истанбул, съобщават световните медии.

„С тъга съобщаваме за смъртта на директорката на нашия отдел за Ирак Джаклин Сътън“, се казва в изявление на института, който помага на журналисти в зони на конфликт. Обстоятелствата около смъртта на Сътън не са ясни и ние се опитваме да установим какво се е случило, гласи още съобщението.

50-годишната жена е работела като журналистка за международната редакция на Би Би Си между 1998 г. и 2000 г., преди да изпълни различни мисии за ООН в Афганистан, Иран, ивицата Газа и Ирак, съобщиха от неправителствената организация. Джаклин се връщаше в Ирак пълна с идеи, по-специално с проекти за борба с насилническия екстремизъм, застрашаващ страната, към която тя беше толкова силно привързана, се посочва в документа.

Смърт при неясни обстоятелства

Според британския „Гардиън“ Сътън е намерила смъртта си при неясни обстоятелства.

Джаклин Сътън е пристигнала в събота вечер в Истанбул, където е трябвало да се прехвърли на полет за Ербил в Иракски Кюрдистан. Жената обаче е пропуснала полета си, а нямала пари за друг билет. Малко по-късно е била открита обесена в тоалетните на аеропорта, пише турският вестник „Хюриет“ и уточнява, че тя била и докторант в Центъра за арабски и ислямски изследвания в Австралийския национален университет.

Според някои информации тя се е самоубила в тоалетната на летището, като се е обесила с връзките на обувките си, посочва изданието. Полицията в Истанбул разследва убийство.

Британското външно министерство потвърди само, че има такъв смъртен случай и каза, че ще предостави необходимата консулска помощ на семейството на покойната британска гражданка.

Колегите й не вярват на случилото се

Судипто Мукерджи, представител на Програмата за развитие на ООН, който е познавал Сътън, каза, че не може да повярва, че тя се е самоубила. Нейни приятели са категорични, че не е възможно тя да се самоубила, защото си е изпуснала полета.

Иракския журналист Мазин Елиас, който е работил с нея, смята, че някой е „убил Джаки“. Информацията, че тя е изпуснала полета си, също му звучи невероятно. „Не, това е невъзможно … Ние не говорим за момиче. Тя е жена, сериозна жена, тя е голям мениджър“, казва той.

Друг приятел и колега – Кристиан Блеър, също изрази съмненията си във връзка с тиражираната версия самоубийство. „Една от най-силните жени, които можеш да срещнеш. Турската полиция казват, че се е самоубила, защото е изпуснала полета си? Не съм по конспирациите, но щом органите на реда казват, че охранителната камера е била в неизправност, значи Джаки е била убита“, написа Блеър в Twitter.

Източник:ФорумНюз

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder