Топ вести
12.04.2024 - Назначени са трима заместник-министри
11.04.2024 - Заместник-кметът Борисова награди част от победителите в конкурса „С очите си видях бедата“
11.04.2024 - Грандиозно лекоатлетическо събитие ще се проведе във Видин през следващите четири дни
11.04.2024 - Продължава приема на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“
11.04.2024 - За любовта като зависимост, лъжата, парите и кариерата в петия сезон на подкаста на Мадлен Алгафари
10.04.2024 - iPhone 12 64GB и iPhone 13 128GB се предлагат с до 150 лева отстъпка в онлайн магазина на Yettel
10.04.2024 - Кметът на Видин д-р Цветан Ценков проведе среща с представители на висши учебни заведения
10.04.2024 - От читалището в Ново село сигнализираха за нередности при разпределението на читалищната субсидия
10.04.2024 - Видинчанин с 3,48 промила алкохол зад волана се заби в мантинела
10.04.2024 - Монтират нови 100 камери за видеонаблюдение във Враца
Едно от делата за „Карадере“ приключи в полза на природозащитниците

Едно от делата за „Карадере“ приключи в полза на природозащитниците

Дружеството „Макси I“, което има намерение да изгради „луксозен къмпинг“ в местността Карадере край Бяла, ще трябва да изработи нов проект и да го внесе за оценка на въздействието върху околната среда в РИОСВ – Бургас. Това е решил Върховният административен съд (ВАС) в понеделник. На практика с решението си съдът отсъжда в полза на природозащитниците, които оспорваха плановете за строителство в една от малкото останали диви черноморски местности.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Според него предходното решение на директора на РИОСВ – Бургас, според което не е необходимо извършването на екооценка за проекта, трябва да се счита за окончателно оттеглено и непораждащо правни последици.

Съдебна сага

Делото бе заведено, след като инвеститорът „Макси I“ обжалва решение на Бургаския административен съд, което не бе в негова полза. Фирмата инвеститор искаше РИОСВ – Бургас да отмени решението си, че инвестиционният проект подлежи на екооценка. Жалбата бе отхвърлена, но по-късно подновена пред по-горната инстанция.
Междувременно обаче РИОСВ – Бургас сама отмени решението си и даде зелена светлина на проекта без екооценка. Тогава се намеси екоминистерството, което извърши проверка за начина, по който е било взето първоначалното решение на екоинспекцията и установи редица нарушения. Сред тях са пренебрегване на становища на Басейнова дирекция – Варна, и Регионалната здравна инспекция за нуждата от ОВОС, както и укриване на информация от служителите и директора на РИОСВ.

Според адвокатите на „Макси 1“ проектът им се отнася до минимална част от защитените зони в Карадере. Но еколозите напомниха, че при извършване на екооценка следва да се оцени процентът на въздействие не върху територията на цялата зона, а върху конкретно местообитание или популация на вид, която ще бъде засегната.
На оценка според тях подлежи и въздействието върху околната среда от изградената инфраструктура като пътища, пребиваването на туристи и т.н. Според прокурора по делото, цитиран от природозащитниците, не е бил отчетен и кумулативният ефект от застрояването на местността.

В крайна сметка сега съдът окончателно решава, че екооценка за проекта трябва да има, т.е. ако инвеститорът иска да строи, той трябва да изготви нов план и да получи за него ОВОС.

За „Карадере“ тече и друго дело – за оспорване на строителните разрешения, издадени на „Макси I“ за „луксозния къмпинг“. Според информация във фейсбук групата „Да спасим Карадере“ то трябва да бъде гледано след седмица в Бургас.

Проектът

Къмпингът на „Макси I“ предвижда места за кепмери и палатки, изграждането на дву- и триетажни бунгала, вили, ресторанти, магазини, барове, кафета, спортни площадки, басейни, хотел със спа център, улици и др. Комплексът е предвиден за близо 2000 души и максимум 670 автомобила. От решението на РИОСВ Бургас става ясно, че къмпингът ще се водоснабдява от съществуващия в района водопровод и че е предвидено изграждането на пречиствателна станция за отпадни води.

„Макси I“ – собственик на жилищния комплекс „Макси“ на столичния бул. „Симеоновско шосе“, придоби през пролетта на 2014 г. 165.5 дка в южния край на Карадере срещу цена от 1.66 млн. лева или 10 лв./кв.м. Продавачът – инвестиционният фонд за имоти The Black Sea Property Fund е купил имота 5 години по-рано за 18.9 млн. лв. Фондът разпродаде всичките си активи и прекрати дейността си в страната.

 

Източник: capital.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder