Топ вести
Глобяват с половин заплата попове кръшкачи

Глобяват с половин заплата попове кръшкачи

Над 30 молби за църковен развод са постъпили в столицата през лятото, съобщиха от Софийската митрополия. В останалите епархии в страната тази бройка се постига за цяла година.

През горещите месеци молбите са най-много. За да се поиска църковен развод, е достатъчно жената да пренощува извън дома си без уважителна причина и без знанието на мъжа си, обясниха духовници. Мъжките изневери също са основателен мотив, пише „Телеграф”.

Има случаи и свещеници да кръшкат, но при тях този грях минава само с „дърпане на уши” от владиката, защото в противен случай трябва да се разделят с расото.

Свещенослужителите най-трудно получават развод. „На пръстите на едната ръка се броят случаите поп и попадия да се разделят. Може у дома да не се говорят. Може да си посягат я с чиния, я с патерица, но до развод се стига едва когато нещата са на умирачка”, коментира дългогодишен член на Епархийското настоятелство в Стара Загора.

Висшите духовници остро критикуват разделите в свещеническите семейства, защото по канон попът не може да сключи втори брак и не може да живее с втора жена. Веднъж развел се, той трябва да остарее в самота, иначе би могъл да бъде наказан от Епархийския съвет или Светия синод. Ако бъде хванат в изневяра, може да бъде порицан от митрополита, да бъде глобен с половин заплата или да загуби свещеническите си права.

 

Източник: blitz.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder