Бившият румънски президент Йон Илиеску е обвинен в престъпления срещу човечеството

Бившият румънски президент Йон Илиеску е обвинен в престъпления срещу човечеството

Бившият румънски президент Йон Илиеску е обвиняем за „престъпления срещу човечеството“ като част от разследването за потушаването на протестите на Университетския площад в Букурещ на 13-15 юни 1990 г., предадoха „Франс прес“ и в. „Фигаро“. „Йон Илиеску е информиран за започналото производство срещу него“, съобщи говорителят на главния прокурор на Румъния.

85-годишният бивш държавен глава е прекарал около час в кабинета на главния прокурор тази сутрин. Той отказа да отговори на журналистически въпроси.

Илиеску е обвинен, че е повикал хиляди миньори в Букурещ, които да смажат протестното движение, окупирало центъра на румънската столица за няколко седмици в средата на 1990 г. – шест месеца след падането на комунистическия режим.

Тази пролет прокуратурата на Румъния реши да възобнови делото за т.нар. миньорски събития, след като на 17 септември 2014 г. Европейския съд за правата на човека постанови, че страната трябва да продължи разследванията по делото, тъй като „всички доказателства сочат съществуването на елементи на престъпление срещу човечеството, извършени от високопоставени представители на румънската държава, включително членове на правителството и висши военни служители“, припомня БТА.

Според заключенията на прокурорите по време на потушаването на протестите на Университетския площад в Букурещ на 13-15 юни 1990 г. са загинали около 100 души, а около 1300 са били ранени. По делото бяха обвинени 34 души, включително високопоставени държавни служители като бившия президент Йон Илиеску, бившия директор на Румънската разузнавателна служба Вирджил Мъгуряну, бившите министри Виктор Атанасие Станкулеску и Михай Кицак.

 

Източник: dnevnik.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder