ООН обвини Чехия в системни нарушения на човешките права на бежанците

ООН обвини Чехия в системни нарушения на човешките права на бежанците

Организацията на обединените нации (ООН) обвини чешките власти за „системни нарушения на правата на човека“ в третирането на пристигащите бежанци и имигранти, предаде „Ройтерс“.

В Чехия се извършват систематични нарушения на правата на човека чрез задържането на бежанци в продължение на 90 дни. Често бежанците са били претърсвани, за да се намерят пари, които са конфискувани, за да се покрият разноските по тяхното задържане, заяви върховният представител на ООН за правата на човека Зейд Раад ал-Хюсеин в четвъртък.

Той също така заяви, че е разтревожен от ксенофобските публични дискусии, включително ислямофобските изявления на чешкия президент Милош Земан, и загрижен за условията в местата за задържане. В такива центрове са били задържани и деца, което не може да бъде толерирано, каза ал-Хюсеин.

Чешкият президент Милош Земан отхвърля критиките на позицията му срещу миграцията и исляма, съобщи говорител на Земан.

„Президентът отдавна предупреди за опасността от ислямски фундаментализъм. Той стои зад становището си и няма да го промени под натиск от чужбина“, заяви говорителят на Земан.

Правозащитни организации вече предупредиха за ужасните условия, при които са държани иигрантите в Чехия. Условията често са по-лоши, отколкото в затвор, и в крайна сметка задържаните са пускани с нареждане бързо да напуснат страната.

Законът позволява задържане до 90 дни и до миналата седмица са били арестувани 533 души.

Твърдата позиция на Прага среща широка подкрепа в обществото. Изследване на агенция CVVM показва, че 50% от анкетираните са против приема на бежанците, дори тези, които идват от военни конфликти.

 

Източник: dnevnik.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder