Топ вести
12.04.2024 - Назначени са трима заместник-министри
11.04.2024 - Заместник-кметът Борисова награди част от победителите в конкурса „С очите си видях бедата“
11.04.2024 - Грандиозно лекоатлетическо събитие ще се проведе във Видин през следващите четири дни
11.04.2024 - Продължава приема на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“
11.04.2024 - За любовта като зависимост, лъжата, парите и кариерата в петия сезон на подкаста на Мадлен Алгафари
10.04.2024 - iPhone 12 64GB и iPhone 13 128GB се предлагат с до 150 лева отстъпка в онлайн магазина на Yettel
10.04.2024 - Кметът на Видин д-р Цветан Ценков проведе среща с представители на висши учебни заведения
10.04.2024 - От читалището в Ново село сигнализираха за нередности при разпределението на читалищната субсидия
10.04.2024 - Видинчанин с 3,48 промила алкохол зад волана се заби в мантинела
10.04.2024 - Монтират нови 100 камери за видеонаблюдение във Враца
Зимата идва с Димитровден

Зимата идва с Димитровден

Днес православната църква почита паметта на един от най-обичаните светци- Великомъченик Димитрий Мироточиви. Народните поверия гласят, че с Димитровден започва зимата. Св. Димитър е покровител на зимата и студа, по-голям брат на св. Георги.

Приживе братята се разделили, тръгвайки по света в различни посоки, разказва легендата. Георги му зарекъл, че ако види от стряха кръв да капе, то значи той е умрял. След време Димитър видял една стряха да капе кръв и тръгнал към Георгиевата страна на света, заварил ламя, която била изяла Георги. Притиснал Димитър ламята и тя му дала душата на Георги. После двамата яхнали конете и литнали към небесата. Там си разделили годината по братски – за Св. Георги лятото, а за Св. Димитър зимата. На Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата, очакват се първите снегове.

От Димитровден стартира и подготовката и за т.нар. „миши празници“м, които са на следващия ден. През това време жените не трябва да подхващат женска работа – да шият, да тъкат, да предат или плетат. Не се взима в ръка нито хурка, нито вретено, за да не се разсърдят мишките и да не проядат всичко, работено през годината. И за мъжете има някои забрани през тези дни – да не загребат жито от хамбара, да не ронят дори едно зърно от събраната царевица. Те трябва да замажат с кал хамбара, праговете на къщата, ъглите и кошовете, вярвайки, че така замазват очите на мишките.

По повод Димитровден във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия.

С благословението на Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан във Видин ще бъде честван тържествено празника на митрополитската катедрала „Св. Вмчк Димитър“ и празника на града. По този повод в тържествата участие ще вземат високи гости от православни сестри-църкви, както и наши духовници:

Негово високопреосвещество Нилуполски митрополит Генадий /Александрийска патриаршия/, Техни преосвещенства Литовски и Виленски епископ Инокентий /Руска православна църква/, Тимочки епископ Иларион /Сръбска православна църква/, архиепископ Георгий /Чешка православна църква/, Велички епископ Сионий, игумен на Троянския манастир и др.

В днешния празничен ден от 8:30 ч. ще започне Съборна света Литургия в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин;

Източник: standartnews.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder