Топ вести
12.04.2024 - Назначени са трима заместник-министри
11.04.2024 - Заместник-кметът Борисова награди част от победителите в конкурса „С очите си видях бедата“
11.04.2024 - Грандиозно лекоатлетическо събитие ще се проведе във Видин през следващите четири дни
11.04.2024 - Продължава приема на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“
11.04.2024 - За любовта като зависимост, лъжата, парите и кариерата в петия сезон на подкаста на Мадлен Алгафари
10.04.2024 - iPhone 12 64GB и iPhone 13 128GB се предлагат с до 150 лева отстъпка в онлайн магазина на Yettel
10.04.2024 - Кметът на Видин д-р Цветан Ценков проведе среща с представители на висши учебни заведения
10.04.2024 - От читалището в Ново село сигнализираха за нередности при разпределението на читалищната субсидия
10.04.2024 - Видинчанин с 3,48 промила алкохол зад волана се заби в мантинела
10.04.2024 - Монтират нови 100 камери за видеонаблюдение във Враца
ЕС пред риск от унищожение

ЕС пред риск от унищожение

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президентът на Европейския съвет Доналд Туск призоваха за по-голяма солидарност сред страните членки в отговор на мигрантската криза, цитирани от световни агенции.

Туск предупреди, че вътрешната борба води до „риск от унищожение“ на ЕС.

„Нямам съмнения, че това предизвикателство има потенциал да промени ЕС, който ние изградихме. Дориноси риск от унищожение на ЕС„, поясни Туск, имайки предвид разногласията между страните членки по отношение разрешаването на мигрантската криза, възникнала заради конфликтите в Близкия изток, Азия и Африка.

Туск добави, че европейската солидарност е от първостепенна важност в този момент, допълвайки, че „ние не трябваме да се заблуждаваме, че която и да е било трета страна, включително Турция, може да ни замени“ в защитата на бежанците.

ЕС не е в толкова добро състояние каквото реално трябва да бъде“, каза Юнкер след обръщението на Туск пред Европейския парламент.

Юнкер представи планове за засилване ролята на граничната агенция на ЕС Фронтекс, а също така увеличаване на фондове за отпускане на помощ за бежанците. Той подчерта, че страните членки не отпускат достатъчно финансови средства.

За да преодолеем огромните предизвикателства пред нас, ние трябва да действаме заедно като съюз„, поиска Юнкер пред евродепутатите.

В неделя на извънредна среща на евролидери беше постигнато споразумение за увеличаване на подкрепата за балканските страни.

Иначе Юнкер каза още, че ЕК ще отпусне по-голяма бюджетна свобода на държави, които докажат, че отделят огромни разходи за справяне с мигрантската криза.

„Изправени сме пред проблеми с изключителна тежест„, изтъкна шефът на ЕК по време на дебат за мигрантската криза в ЕП в Страсбург.

Няколко страни от еврозоната поискаха по-голяма гъвкавост по отношение на фискалните правила на ЕС, за да могат дапокрият разходите за подслон и управление на най-големия поток от мигранти към Европа от Втората световна война насам.

Ако страна положи допълнителни усилия, това трябва да бъде признато, заяви още Юнкер и добави, че за страни, които не могат да докажат, че полагат допълнителни усилия за кризата,няма да има гъвкавост по отношение на бюджета.

Той потвърди, че ЕК ще анализира всяка страна, за да се установи реалното влияние на кризата върху националните бюджети.

 

Източник: news.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder