Австрия вдига ограда по границата със Словения

Австрия вдига ограда по границата със Словения

Aвстрия ще строи ограда по границата със Словения, за да забави потока от мигранти към своите територии, съобщи вътрешният министър Йоана Микл-Лайтнер.
Така Австрия става поредната държава от ЕС, която ще издига ограда по границата си, за да се справи с мигрантите.

Самата Словения, която е залята от поток от бежанци, не изключва изграждане на ограда по границата си с Хърватия. Хърватите изпращат бежанците към Словения, след като Унгария затвори границата си.

Австрийският вътрешен министър съобщи при посещение на граничен пункт вчера за планове за„строителни мерки“ по границата със Словения, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Възложих да се изготвят планове за извънредни строителни мерки“, каза по-рано Микл-Лайтнер при посещението си на граничен пункт Шпилфелд.

Тя поясни, че не става дума за изграждане на ограда, а за мерки за подготовка за евентуално изостряне на ситуацията по границата.

Министърът заяви, че е необходимо да се осигури контрол върху влизането на хора в Австрия, а изготвянето на въпросните планове тепърва предстои да започне.

При сценария, за който са предвидени те, става дума за изграждане на технически заграждения с дължина от няколко километра отляво и отдясно на граничния пункт Шпилфелд. Именно там в последно време по няколко хиляди бежанци преминаваха ежедневно австрийско-словенската граница.

Микл-Лайтнер посочи, че обстановката на границата е изключително динамична.

Имахме преминавания на границата на по между 3000 и 8000 души. Но ние трябва да се настроим, че те могат да достигнат и до 12 хиляди„, заяви тя, цитирана от Австрийската телеграфна агенция (АПА).

Министърът допълни, че Австрия е на предела на силите си, както по отношение на настаняването, така и по отношение на ситуацията по границата.

Тя коментира и отправените вчера критики към Виена от страна на Бавария, като посочи, че австрийско-баварските отношения са добри, а в разпространено по-късно изявление отбеляза, че ситуацията е тежка, но не трябва да се преувеличава.

В края на август Германия единствена в Европа обяви, че повече няма да връща сирийците в други страни от ЕС. Това доведе до невиждан миграционен натиск. Не ние пращаме хората (към Германия), а още по-малко Словения ги праща към Австрия. Хората искат да отидат в Германия, защото се чувстват поканени„, допълни Микл-Лайтнер в изявлението си.

Източник: dnes.dir.bg
Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder