Животът на свобода през очите на мъж в затвора заради убийството на най-близките

Животът на свобода през очите на мъж в затвора заради убийството на най-близките

Пет години след присъда за двойно убийство 27-годишен мъж от София продължава да се обучава зад решетките и планира как да започне живота си „на чисто”, след като излезе на свобода.

Случаят, заради който Павел Тасков в момента се намира в Централния Софийски затвор, оглавяваше криминалните хроники през лятото на 2009 г.

Тогава полицията задържа младеж от София за извършено двойно убийство. Жертвите – собствените му майка и сестра, пребити до смърт с бейзболна бухалка в апартамента им в столичния квартал „Младост”.

По това време 21-годишният студент по маркетинг в УНСС Павел Тасков има сериозни проблеми с наркотиците. Основната версия е, че причината за убийството са пари от продаден семеен апартамент. Предполага се, че по време на жестокото нападение младежът е бил под въздействието на амфетамини. Делото му се разглежда по бързата процедура и на първа инстанция приключва в рамките само на ден.

Павел не отрича да е извършил престъплението, а с думите си пред Софийския градски съд успява да просълзи съдията по делото му. Тогава младежът казва, че е осмислял убийствата на майка си и сестра си в дните, прекарани в ареста, и, че още не може да повярва, че е отнел живота на най-близките си хора. „Има моменти, в които искам да ги видя. Мисля си, че всичко е илюзия… Искам да вярвам в обективността на съдебната ни система. Моля ви, за строга, но справедлива присъда. Моля и за шанс да се поправя и да мога след време пак да се интегрирам в обществото”, казва още Павел по време на делото си.

Сега той се намира в Централния софийски затвор, вече е на 27 години, излежал е 5 години от присъдата си и му остават още 13. Днес той не желае да говори за причината да се намира в затвора.

Днес младият мъж, който е осъден на 18 години лишаване от свобода заради убийството на майка си и сестра си, работи в църквата на затвора и участва в обучения по медиация и повишаване на компютърните и социални компетентности на лишените от свобода.

„Аз съм Павел Тасков и съм лишен от свобода в затвора в София. Присъдата е 18-годишна. Работя в църквата като клисар, отскоро помагам и в библиотеката. Участвам за първи път в такова обучение. Това е едно от най-модерните и социални обучения, които могат да ти помогнат да се впишеш в обществото по-добре”, представи се Тасков.

Относно мотивацията за това обучение той заяви: „Самата мотивация, независимо с каква присъда си, е изграждане на лични качества. Според мен е добре всеки да надгражда себе си и да се старае да бъде по-добър. Навън хората допълнително искат да се обучат на това, защо и ние да не искаме? Аз като изляза навън, не искам да се различавам и да ме сочат с пръст поради насаждането от многото американски филми. Мотивацията ми е да се справя по-добре, за да мога да съм по-добре навън и да не се връщам тук. Аз мога да се постарая, но какво ще стане”, допълни Тасков.

На въпрос какви са му страховете, той заяви: „Аз няма да опъна знаме и да разказвам, че съм затворник. Смятам да изляза като напълно нормален човек. Когато излезеш, ако не си съставил план, докато си тук, тогава може да ти стане трудно и да те шокира обстановката”.

„Просто излизам навън, търся си работа и се опитвам да живея по-нормално”, каза в заключение той.

Източник: http://dariknews.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder