Топ вести
Руските власти готвят по-строги изисквания за неправителствени организации

Руските власти готвят по-строги изисквания за неправителствени организации

Правосъдното министерство в Русия подготви законопроект, въвеждащ по-строги изисквания към неправителствените организации – чуждестранни агенти, пише „Газета“, цитиран от БТА.

Руски закон от 2012 г. изисква всички НПО, финансирани от чужбина и занимаващи се с политическа дейност, да се регистрират като чуждестранни агенти. Много НПО смятат закона за дискриминационен; според тях, самият термин „чуждестранни агенти“ предполага, че се занимават с шпионаж.

Новият проектозакон предвижда забрана държавни служители да участват в дейността или ръководството на такива НПО. Забранява им също да пътуват в чужбина „с извънслужебни цели за сметка на чуждестранни държави, международни и чуждестранни организации, чуждестранни граждани и лица без гражданство, както и на руски юридически лица, получаващи парични средства и друго имущество от посочените източници“, отбелязва електронното издание.

Президиумът на руския президентски Съвет за развитие на гражданското общество и правата на човека разгледа вчера проекта, заяви Иля Шаблински от правозащитния орган. Според него Съветът ще подготви „подчертано отрицателно“ експертно заключение, тъй като „законопроектът съществено влошава бездруго тежкото положение на НПО“ в Русия.

Депутатът Дмитрий Гудков от партията „Справедлива Русия“ внесе в правителството питане по повод медийни съобщения за подготвян законопроект, забраняващ на НПО – чуждестранни агенти, да предлагат членове на обществени наблюдателни комисии, пише „Комерсант“.

 Предвижданата забрана „може да е пряка държавна намеса в съдържанието на дейността на НПО, по-специално организациите, насочени към правозащитна дейност“, изтъква опозиционният парламентарист, цитиран от вестника.
Източник: mediapool.bg

 

 

 

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder