Топ вести
Солени наказания за шофиране в насрещното

Солени наказания за шофиране в насрещното

Шофирането в насрещното движение помагистрали и скоростни пътища ще се санкционира с глоба от 3000 лева и отнемане на книжката за 6 месеца. Такива законодателни промени бяха приети в парламентарната комисия за транспорт.

Мотивът на депутатите е, че според настоящите разпоредби такива нарушения се наказват с глоба от 20 до 150 лева, което не отговаря на степента на обществена опасност.

РЕКЛАМА

Нагъл нарушител, карал в насрещното, преби мъж, направил му забележка

Между 20 и 150 лева е наказанието за шофьори, които карат в насрещното движение по магистрали и скоростни пътища. Това обаче е крайно недостатъчно за риска и степента на опасност на нарушението, смятат депутатите от транспортната комисия. Затова те приеха промени, които драстично увеличават наказанията, обясни депутатът Настимир Ананиев.

„Имаше няколко случая съвсем наскоро. Предложението за шофиране в насрещното по магистрали и скоростни пътища е да се лишава от правото да се управлява моторно превозно средство за срок от шест месеца и глоба в размер на 3000 лева“, каза Ананиев.

Студент засне как го изпреварват в насрещното

Транспортната комисия прие на първо четене още редица промени в Закона за движението по пътищата. Новите мерки включват двойно по-високи глоби за шофьорите, които карат след употреба на алкохол и упойващи вещества или без книжка.

Предвижда се и спиране от движение на автомобил, който е собственост на шофьор, допуснал следните нарушения: карал е без да има шофьорска книжка, употребил алкохол, отказал е да бъде проверен с дрегер или е предоставил автомобила си на друг шофьор, допуснал изредените нарушения. Според експерта по пътна безопасност Алекси Стратиев в приетите законови промени има редица необмислени неща. Едно от тях е изискването от 1 ноември до 1 март задължително да се ползват зимни гуми.

„Не беше показана статистика, че те са основна причина за пътно-транспортни произшествия през периода. Много малко страни в Европа искат така, както ние искаме задължително зимни гуми. Много от тях предлагат варианти, които са приемливи, особено за нашата страна – с грайферите, в определен период от време да имат вериги, ако се наложи, да ги ползват, да ползват зимни гуми, когато има сняг или поледица, но не постоянно. Мисля, че това доста ще затрудни хората“, каза той.

Стратиев допълни, че проблем има и по отношение на принципа за връчване на електронен фиш за нарушения на пътя.

Според приетите промени, ако нарушителят не бъде намерен на адрес, електронният фиш ще бъде качвана в интернет и на тази база ще се счита за връчен.

 

Източник: dariknews.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder