Топ вести
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
16.05.2024 - Съдия Милена Стоянова встъпи е новият председател на Районен съд – Видин
16.05.2024 - Зад светлините на прожектора- как казината печелят пари
16.05.2024 - КЦ Жул Паскин домакин на събитие на тема: Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз
16.05.2024 - Голямо количество цигари без бандерол и наркотици са иззели кулските и белоградчишките полицаи
15.05.2024 - Вижте какво е въздействие на криптоказината върху хазартната индустрия
Българското училище в Израел отново отваря врати

Българското училище в Израел отново отваря врати

На 1-ви ноември – Денят на народните будители, българското училище в Израел отново отваря врати. Училищният праг за първи път ще прекрачат 10 първолаци. Освен тях там учат още 33-ма ученици до 4 -ти клас. Заниманията провеждат четирима преподаватели. Училището се намира в един от кварталите на Тел Авив, където живеят повече българи и български евреи.

Отвориха българско училище в Залцбург

В единственото българско училище в Израел учат деца, които не са родени в България, но са свързани по някакъв начин с нея, разказа пред Дарик директорът на Българския културен център в Тел Авив и организатор на училището Рина Бакалова: „Повечето от тях са родени в Израел. Те са от семейства, които са български евреи, но има и малчугани от смесени бракове“.

Всички възпитаници на българското училище в Израел са посещавали България. Много от тях имат тук роднини и свързват страната ни с приятни спомени. „Повечето чакат с нетърпение лятото, защото ходят при баби, дядовци, имат роднини в България. Свързват я с нещо много хубаво, с ваканция, с хубави посещения при бабите, с топлина, с обич“, казва още Бакалова.

Българското училище в Тел Авив има мисия и тя е: „да продължаваме връзката между Израел и България. Тук ни наричат българи, в крайна сметка по-големият процент са български евреи. Тази връзка трябва да я поддържаме много топло и много силно, за да продължава и занапред“.

Макар и по-късно в сравнение с училищата в България, учебната година в българското училище в Израел ще започне по същия начин с училищен звънец, питка и много настроение.

 

Източник: dariknews.bg

 

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder