Избирателите на ДПС масово не са се включили в референдума

Избирателите на ДПС масово не са се включили в референдума

Повече от половината от гласувалите за ДПС на първия тур на местните избори не са участвали в референдума за електронното гласуване. В смесените райони Кърджали, Търговище и Разград, където партията на Лютви Местан има силно влияние, разликата в избирателната активност за местния вот и за националното допитване е в пъти, показа справка на „Дневник“ в данните на общинските избирателни комисии.

В Кърджали, където от първи тур кмет стана кандидатът на ДПС Хасан Азис, в изборите са се включили 55.18% от избирателите, а на референдума – едва 13.66%.

В Търговище, където има балотаж между кандидатите на ГЕРБ и ДПС, а листата на партията на Местан е първа, в местния вот са участвали 55.13%, за референдума – 31.35%.

В Разград във вота са участвали 57.61%, а в националното допитване – 23.62%. В града ДПС е втора политическа сила в новия общински съвет, а кандидатът им остана трети, като за малко да стигне до втори тур с претендента на ГЕРБ.

Според профилите на гласувалите на референдума въз основа на данните на агенция „Алфа Рисърч“ 52% от гласувалите за ДПС на местния вот не са се включили в референдума. При ГЕРБ процентът е 10, при БСП – 18%, при Реформаторския блок – 8%, при Националния фронт за спасение на България – 17%, при ВМРО – 15%, при „Атака“ – 27%, и при АБВ – 17%.

От симпатизантите на ГЕРБ 83% са отбелязали „да“ на допитването, 54% от БСП, 45% – от ДПС, 82% –  от Реформаторския блок, 69% – от Националния фронт за спасение на България, 71% – от ВМРО, 48% – от „Атака“, и 67% – от АБВ.

За сравнение общата активност за страната е 53.60% за местните избори и 39.67% за референдума. В повечето райони разликата в участието в двете гласувания варира между 3 и 10%, но в смесените райони разликата е драстична. За да се счита за валиден, в референдума трябваше да гласуват 3 500 585 – броят на участвалите избиратели на последните парламентарни избори през 2014 г. Според първоначалните данни са се включили над 2.7 млн. гласоподаватели, което е достатъчен брой въпросът отново да бъде отнесен за разглеждане в Народното събрание.

В изборния ден имаше сигнали на граждани, че избирателната комисия не дава бюлетина за референдума, освен ако изрично не си поискаш. Експерти и наблюдатели дори съзряха опит за саботаж на допитването, което ако не беше събрало 20% активност, щеше да бъде изцяло невалидно. В крайна сметка по обяд в изборния ден от Централната избирателна комисия излязоха с нарочно съобщение бюлетина за референдума да се дава на избирателя и без той да си е поискал, а да не му се дава, ако той изрично откаже.

 

Източник: dnevnik.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder