Нови протести срещу ромите в Гърмен след балотажа

Нови протести срещу ромите в Гърмен след балотажа

Жители на Гърмен стягат нови протести срещу незаконните ромски постройки в квартал „Кремиковци“ след балотажа. Заради провеждането на изборите местните хора спряха бунтовете си, за да не създавата допълнителна работа на полицията и да няма излишно напрежение в района. „Забавихме, но няма да забравим да се борим срещу ромите, които не спазват законите и са галеници на държавата. Не може те да строят върху чужди имоти, да крадат и да остават безнаказани. Стига толерантност към ромската престъпност“, заяви Иван Байрактаров, един от водачите на протестиращите в Гърмен. Той и другият лидер Иван Кременлиев бяха кандидати за общински съветници.

На първия обаче не му стигнаха 28 гласа като водач на листата на Реформаторския блок, а на втория – само 10 гласа като водач на листата на Местна коалиция „Ново начало за община Гърмен“. „Да сме съветници не ни бе самоцел. Искахме да сме в местния парламент, за да знаем какво се случва. Да реагираме навреме, а не да вървим след събитията. Защото досега всичко се правеше на тъмно и затова се стигна дотук с проблема с ромите“, обясни Байрактаров. Той и останалите жители на обинския център и съседното село Марчево настояват да се стигне до край в прилагането на мерките спрямо незаконните постройки в квартал „Крмиковци“. Четвърти месец се бави блъскането на нерегламентираните сгради в ромската махала. В края на юни бяха съборени само 4 от общо 124 сгради, а по-късно – още 6. „Искаме всички постройки да се съборят. Докато това не стане, няма да спрем с протестите“, категорични са хората в Гърмен.

Напрежението тук е факт след нападението на 23 май тази година на тълпа цигани над няколко българи, при което бяха пребити 8 души. , толерантността е изчерпана. Протестиращите настояват прокуратурата да провери кой и как им е дал да строят върху чужда земя, кой им е пуснал ток и вода, кой е позволил великото преселение на цигани от цялата страна в квартал „Кремиковци“.

 

Източник: standartnews.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder