20 дръвчета засадиха във Видин

20 дръвчета засадиха във Видин

Дървесното богатство на Видин вече е още по-голямо, след като в събота, 31 октомври, бяха засадени 20 нови дръвчета. Това стана възможно благодарение на проекта „Да пазя природата е моят подарък към обществото и бъдещето ми”, партньори в който бяха Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” – Видин и Сдружение „Активно общество” – Видин.

„На центъра на града, пред сградата на библиотеката, засадихме лирови дръвчета, магнолии и гинко билоба – дръвчета, които в нашия град ги няма, така че постигнахме и това наше желание да има по-голямо разнообразие на дървесни видове във Видин. Магнолията на центъра на Видин е вечнозелена и се надяваме целогодишно да цъфти и да ни радва. В района на „Баба Вида” засадихме корейска ела, секвоя, конколорка и две дръвчета ядлив кестен”, разказа директорката на Регионалната библиотека Десислава Иванова. „Оттук нататък грижата за дръвчетата поемат всички наши съграждани – най-вече в опазването им. Надявам се тези дръвчета да успеят да пораснат и да ни радват с цветовете си”, допълни тя.asdf

Основната цел на проекта„Да пазя природата е моят подарък към общест
вото и бъдещето ми” е формирането на екологично съзнание и екологична култура в децата и младежите във Видин чрез обучение и провеждане на екологични действия за практическо прилагане на придобитите знания, а също така и формиране на компетентен състав от младежи и библиотекари, които да проведат информационна кампания за въздействието на обществото върху екологичното равновесие. Цел на проекта беше и разширяване на дейността на Клуб „Млад еколог” към библиотеката, така че да се обхванат максимален брой видински деца и младежи и да се създаде добра практика за балансирано използване на природните ресурси.

Изпълнението на проекта стартира през септември с провеждане на екологично обучение на библиотекари и на ученици от видинските училища, напомни Павла Цветкова от Сдружение „Активно общество”, която водеше обучението. „Много активно се включиха ученици от Природо- матем3атическата гимназия и от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров” – част от тези ученици помогнаха и в засаждането на дръвчетата. Обучението се радваше на голям интерес. То беше двудневно, като през първия ден говорихме за основните замърсители във Видин и за това как ние, гражданите, можем да се справим с тях, а през втория ден говорихме за защитените местности и защитените животни и растения в тях”, каза Павла Цветкова.

В резултат на обучението е сформиран компетентен екип от видински младежи и библиотекари, които провеждат информационна кампания сред ученици от видинските училища, целяща изграждане в младежта на Видин на чувство за отговорност и положително отношение към опазване на околната среда. Организирана е и кампания за събиране и рециклиране на хартия. За целта са поставени специално изработени контейнери във училищата. Средствата, получени от предадената за рециклиране хартия, ще бъдат използвани за допълнително закупуване на дръвчета.

 

Източник: „Активно общество“

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder