Дигитализираме културно наследство с европейски пари

Дигитализираме културно наследство с европейски пари

Министерството на културата реализира в момента Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства”, финансирана с 14 млн. евро от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и с 2,4 млн. лева национално съфинансиране.

Европейските средства се осигуряват от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

По Програмата има одобрени 33 проекта. Част от тях са за цифровизация и създаване на електронни регистри на материалното и нематериалното културно наследство. С реализацията им ще се дигитализира културно наследство в Пловдив, културно-историческо наследство на академичната общност във Варна, богатството на библиотеки, музеи и галерии в Северна и Централна България, фондът на общинския Исторически музей в Тутракан, най-ранните тракийски мегалитни гробници и култови комплекси в Тополовград, движимо културно наследство в Долината на тракийските царе и др.

Друга част от проектите по Програма БГ08 са свързани с консервация, реставрация и социализация на различни археологически и природни обекти в България, както и с осигуряване на достъп до културното наследство във Видин, Поморие, Димитровград, Кърджали, Павликени, Своге, София, Велико Търново.

 

Източник: dariknews.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder