Топ вести
Лидерът на „Ал Кайда“ призова за мюсюлманско единство срещу Русия и Запада

Лидерът на „Ал Кайда“ призова за мюсюлманско единство срещу Русия и Запада

Айман ал Зауахири, лидерът на терористичната мрежа „Ал Кайда“, призова мюсюлманите по цял свят да се обединят за борба срещу заплахата от Запада и Русия в Сирия и Ирак.

Според „Ройтерс“ разпространеният звуков запис на Ал Зауахири е поредното свидетелство за по-близки връзки между неговата организация и „Ислямска държава“.

„Американците, руснаците, иранците, алауитите и „Хизбула“ координират войната си срещу нас – не можем ли да спрем да воюваме помежду си и да насочим всичките си усилия срещу тях“, пита египтянинът в записа, разпространен в неделя.

Не е ясно кога са записани думите му, но споменаването на руснаци в Сирия предполага, че това е станало след началото на операцията им на 30 септември.

В запис от септември Ал Зауахири обяви „Ислямска държава“ и лидера ѝ Абу Бакр ал Багдади за „нелегитимни“, но добави, че техните последователи могат да го последват в борбата срещу предвожданата от Запада коалиция в Ирак и Сирия.

„Братя муджахидини от всички земи и всички групировки, (…) изправени сме пред агресия от Америка, Европа и Русия, (…) така че от нас зависи да се вдигнем като един от Източен Туркестан до Мароко“, призовава той.

„Ислямска държава“ вече обяви свещена война срещу Русия и САЩ в резултат на въздушните удари срещу нейни бойци и обекти в Сирия.

Каквото и да е сътрудничество между „Ал Кайда“ и „Ислямска дърожава“, допълнително би усложнило усилията за стабилизиране на Близкия изток, където войнстващи групировки стават все по-влиятелни и агресивни от т.нар. Арабска пролет от 2011 г., свалила автократичните лидери, удържали досега подобни структури, коментира „Ройтерс“.

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder