400 преподаватели по философия може да останат без работа

400 преподаватели по философия може да останат без работа

Около 400 преподаватели по философия може да останат без работа с въвеждането на новата дисциплина „Гражданско образование„. Философи са изпратили писмо до Министерството на образованието и науката, в което изразяват това опасение, съобщи пред БНР проф. Атанас Стаматов. Той е председател на УС на Института за българска философска култура,  университетски преподавател и редактор на философско списание.

„Положително настроени сме към въвеждането на дисциплината „Гражданско образование“. Реакция вече имаше от страна на синдикални организации, защото предвиденото намаление на часовете по философия, в полза на часовете по гражданско образование, би коствало около 400 щатни работни места на преподаватели по философия“, каза проф. Стаматов.

Той обясни, че като структура и функция българският опит в областта на гражданското образование трябва да се вземе предвид. „Проектът нихилира по същество философското образование, свеждайки го до формално присъствие. Българската традиция показва, че гражданското образование винаги е било надстроявано като социално-практическа проекция над онова, което в областта на философското образование е било давано на българските ученици„, каза проф. Стаматов.

Преподавателят по философия във 9-а ФЕГ Теодора Тодорова се съгласи с мнението на проф. Стаматов. Тя цитира наредба №2 от 2000 година, която оказва, че водеща роля за осъществяване на гражданското образование в училище имат предмети като философия, история и география.

„В новата програмна рамка, представена от МОН, часовете по гражданско образование са взети от предмета „Философия“, където е най-малкият хорариум. Това е притеснително, защото ще се изгуби възможността да се преподава критично мислене, ценностна система, справяне в критични ситуации.

Да преподаваш философия и етика в днешната ситуация е трудна работа„, каза преподавателят Лилия Желязкова, която работи в Латвия. „В Латвия в по-ранна възраст – от начален курс и прогимназия започва изграждането на гражданската култура“, допълни тя.

 

Източник: news.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder