Топ вести
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
16.05.2024 - Съдия Милена Стоянова встъпи е новият председател на Районен съд – Видин
16.05.2024 - Зад светлините на прожектора- как казината печелят пари
16.05.2024 - КЦ Жул Паскин домакин на събитие на тема: Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз
16.05.2024 - Голямо количество цигари без бандерол и наркотици са иззели кулските и белоградчишките полицаи
15.05.2024 - Вижте какво е въздействие на криптоказината върху хазартната индустрия
Либия заплашва да залее Европа с мигранти

Либия заплашва да залее Европа с мигранти

Либия може да залее Европа с мигранти, ако ЕС не признае самообявилото се ислямистко правителство в Триполи.
Това бе съобщено от британският всекидневник „Дейли телеграф“ в специална кореспонденция оттам, цитиран от БТА.

Видни представители на непризнатата администрация в Триполи са заявили, че могат да наемат малки плавателни съдове и да изпратят огромен брой африкански мигранти отвъд Средиземно море, с което рязко да увеличат и без това огромния брой нелегални пришълци от африканските страни, които достигат Европа.

Предупреждението е отправил говорителят на либийския Генерален народен конгрес Джамал Зубия. Конгресът пое властта в Триполи миналата година след въоръжен конфликт между проислямистите и силите на международно признатото правителство. Конгресът не е признат от ЕС като законна власт в Либия.

Преди половин месец и двете правителства отхвърлиха изготвения от ООН след дълги консултации с тях мирен план. Според Зубия Либия в момента харчи десетки милиони долари всяка година, за да спира мигрантите, опитващи се да пресекат Средиземно море, като изгражда центрове за задържането им и изпълнява програми за репатрирането им обратно в техните страни.

Ако Европа продължава да отказва да признае властта на Конгреса, правителството в Триполи може да промени тази политика.

„Искам да бъда откровен, вече много пъти съветвах моето правителство да наеме лодки и да ги прати към Европа. Ние защитаваме вратите на Европа, но тя не ни признава и не иска да ни признае. Защо тогава да спираме мигрантите тук?“, казва Зубия.

Противно на широко разпространеното схващане, либийското правителство не си затваря съвсем очите пред каналджиите, които въртят трафика на хора. Отделът за борба с нелегалната имиграция разполага с персонал от 8000 души и задържа много мигранти,които влизат нелегално в страната, а също така работи и с Международната организация за миграцията по програми за доброволно репатриране.

В крайбрежните градове местните власти извършват и морско патрулиране с малки съдове,а и помагат за събирането на телата, когато корабче с мигранти потъне. Броят на мигрантите обаче е толкова голям, че далече надхвърля капацитета на властите да се справят с тях, макар че това струва на Либия над100 млн. долара всяка година.

Източник: dir.bg
Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder