Годишната винетка може да поскъпне до 145 лева

Годишната винетка може да поскъпне до 145 лева

Един от най-вероятните сценарии за увеличение на цената на годишните винетки е за цена от 145 лева, съобщава вестник “24 часа“, позовавайки се на източници в правителството. В същата пропорция се обсъжда и поскъпването на стикерите за седмица и месец, които в момента са съответно 10 и 25 лв.

Това е втората голяма новина, която се сервира от управляващите след изборите. Преди ден полицаите излязоха на незаконни протести заради орязването на социалните им привилегии.

При вариант на цена от 145 лева приходите от винетки от леките автомобили би трябвало да се удвоят спрямо сегашните 200 млн. лв. на година, показват сметките на правителството. Парите трябва да бъдат насочени за ремонт на пътища или строежи на нови такива, за които няма еврофинансиране.

В обосновката на новите цени се припомня, че през тази година бюджетът отдели 100 млн. лв. за ремонти по старите участъци на „Тракия“ и „Хемус“.

Алтернативи са поскъпване на годишната винетка до 97 лв. или среден вариант от 120 лв. Цената на винетките за леки автомобили в България не е променяна от 8 години и е в пъти по-ниска от таксите в другите държави в ЕС, се казва в правителствения документ, цитиран от вестника. Там се допълва, че в Словения годишният стикер струва 110 евро, в Австрия е почти 85 евро, а в Унгария е 136 евро.

 

Източник: mediapool.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder