Лидери на НАТО от Централна и Източна Европа изразиха тревога от агресивното поведение на Русия

Лидери на НАТО от Централна и Източна Европа изразиха тревога от агресивното поведение на Русия

Лидерите на девет страни от Централна и Източна Европа, както и на балтийските държави излязоха с общо заявление, в което изразяват „дълбокото си безпокойство от агресивното поведение на Русия“ и застават зад устойчиво военно присъствие на НАТО в региона, предаде „Ройтерс“. На срещата на високо равнище на НАТО в Букурещ участваше и българският президент Росен Плевнелиев.

„Твърдо заставаме зад необходимостта Русия отново да започне да зачита международното право и международните си задължения, отговорности и обвързаности като предварително условие за основани на доверие отношения между НАТО и Русия“, пише в изявлението. Страните от Централна и Източна Европа, както и балтийските държави са загрижени от растящото военно присъствие на Русия от Балтика до Сирия, където преди месец Москва започна да нанася въздушни удари в подкрепа на президента Башар Асад.

В декларацията се посочва още, че лидерите ще обединят усилия за осигуряването на „стабилно, надеждно и устойчиво“ военно присъствие на алианса в региона. Държавите посочват и че ще работят за по-тясно сътрудничество между НАТО и ЕС.

На пленарната сесия българският президент определи ситуацията със сигурността в региона като непредсказуема, вследствие на рекордния брой кризи, предаде БТА, като се позова на прессекретариата на държавния глава. „Гражданите чувстват тази несигурност и очакват от политиците да действат решително, да работят за разрешаване на кризите, а не за тяхното задълбочаване. Не трябва да чакаме кризите да се появят на телевизионните екрани, за да действаме(…) Мирът не е само отсъствие на война. Мирът означава и правила и върховенство на закона, които важат за всички.

НАТО трябва да бъде готов да посрещне предизвикателства „от всички посоки“, подчерта президентът по време на срещата. „Всички съюзници трябва да бъдат еднакво защитени. Приемането на Плана на НАТО за извънредни ситуации за България и Румъния, както и изпълнението на Плана за готовност за действие от Уелс, са важна стъпка в тази посока“, заяви Росен Плевнелиев.

Президентът припомни също така, че ключова задача пред съюзниците остава повишаването на средствата за инвестиции в отбраната. „За да преодолеем тенденцията за намаляване на бюджета за отбрана, свиках Консултативния съвет за национална сигурност в София. В резултат на това България ще увеличи бюджета си за отбрана от сегашните 1.19 на сто до 1.35 на сто от БВП през 2016 г. и плавно ще повишава разходите си до достигане на 2 процента от БВП в рамките на десетилетие“.

Откриването на Координационния център на НАТО в България и в другите пет държави от източния фланг на Алианса, както и решението за създаването на подобни центрове в Словакия и в Унгария са важна стъпка към повишаване на отбранителните ни способности, посочи още Плевнелиев.

Следващата среща на високо равнище на НАТО ще се състои през юли 2016 г. във Варшава.

 

Източник: dnevnik.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder